Blogg och affärsplan: 5 punkter för att få din blogg att växa

Vill du öka din blogg från hobbyblogg till riktig pengamaskin?

Har du någonsin undrat vad som verkligen krävs för att gå från det gigantiska havet av alla ”wannabe”-bloggare till elitpoolen av proffs? Ja, jag talar om den lilla procentandel bloggare som lever av att göra det de älskar. Proffsbloggarna, som lever på sitt skrivande och sina bloggar.

De arbetar med en plan. Jag menar en affärsplan. En affärsplan för att bli en framgångsrik bloggare. Jag menar inte någon tråkig affärsplan som omfattar hundratals sidor och som får akademiker att dregla. Jag talar om bloggarnas strategi för framgång.

Din affärsplan bör innehålla några viktiga delar.

Nischen – Publik och efterfrågan

Att hitta rätt nisch för din blogg är så viktigt att det bör vara en av dina första uppgifter. Du kan skapa världens bästa innehåll förgäves om det inte finns någon publik för det. När du noggrant överväger vilken nisch som är rätt för din blogg, ska du svara på följande frågor:

 • Vem är din publik? – Var specifik. Vad gör de? Var bor de, etc.? Vad är viktigt för dem? Hur kan du nå dem med din blogg eller webbplats.
 • Hur stor är din publik? – Det skulle vara bra om man kunde sätta ett nummer på det. Om din målgrupp är för liten är det inte meningsfullt att välja denna nisch ur ekonomisk synvinkel. Du behöver ha stor bas av publik.
 • Var håller de till? – Ta en snabb titt på forum, webbplatser och sociala nätverk för att ta reda på var de håller till och delta i konversationen. Hur pratar de och om vad pratar de.
 • Kan du skapa innehåll kring nischen? – Om du väljer en nisch som du inte vet något om kommer det att göra ditt arbete mycket svårt. Det är inte omöjligt, men det är bättre om du är trogen den du är, åtminstone när det gäller de saker som du är bekant med.
 • Hur många konkurrenter finns det? – Du kanske hittar en pärla med en stor publik, men om det finns för många konkurrenter blir det väldigt komplicerat. Ta en snabb titt på de aktörer som för närvarande dominerar den nisch du vill ha. Kan du konkurrera med dem? Är det rimligt?
 • Kan du tjäna pengar på nischen? – Bara för att det finns en publik betyder det inte att du kan tjäna pengar på din blogg. När du tittar på konkurrenterna försöker du ta reda på hur framgångsrika de är när det gäller monetarisering.

blogg och affarsplan

Den tekniska delen – WordPress är enkelt

När du har bestämt dig för en nisch är det dags att bygga upp din blogg. Det finns många bra bloggplattformar, men WordPress är den bästa.

Om du inte tror mig, här är fakta:

 • WordPress har funnits sedan 2003. Det har visat sig fungera bra för miljontals människor.
 • En lösning med öppen källkod som används över hela världen. Det betyder att det är GRATIS, och gratis är bra.
 • WordPress användes av 23,2 % av 10 miljoner webbplatser 2013.
 • Plugins gör att plattformen kan anpassas till allt du kan drömma om att göra med en blogg.
 • Det finns många handledningar för WordPress jämfört med andra plattformar. Du sparar mycket huvudvärk om du väljer WordPress för din blogg.

Innehållet – Skapa unikt innehåll

Steve Martin, den legendariska skådespelaren och komikern, sa en gång: ”Var så bra att de inte kommer att glömma dig”. Det är svårt att konkurrera med det som är bra. Är du villig att arbeta hårt för att skapa bra innehåll? Bloggar är fulla av gamla nyheter, men folk vill fortfarande ha bra saker. Du kanske frågar dig själv.

Hur kan jag skapa episkt innehåll?

Bra innehåll börjar med planering – vad vill du skapa? Varför vill du skapa den? Vem vill du skapa den för?
Tid – Jag har aldrig kunnat skapa bra innehåll utan att lägga ner tid på det. Även en bra artikel tar flera timmar. Men om du vill skapa något episkt bör du lägga ner 10 timmar eller mer.
Tänk på de blogginlägg du har läst som har påverkat dig. Vad gjorde det till bra innehåll? Var det inläggets längd? Var det uppmärksamheten på detaljerna? Var det tonen i skrivandet?

blogg marknadsplan

Utnyttja den visuella sidan

Blanda lite av varje: Vissa människor föredrar bilder medan andra föredrar video. Nyckeln här är att blanda olika sätt att skapa innehåll. Du kan ha bra innehåll med text, ljud eller video.
Fortsätt att skapa: En av de viktigaste egenskaperna hos en framgångsrik bloggare är konsekvens. Du kan planera med en egen redaktionell kalender som Coschedule (betald) eller WordPress Editorial Calendar (gratis).

Främjande åtgärder

Främjande av innehåll är en av de mest förbisedda delarna av bloggandet. Redan innan du börjar skriva din nästa artikel bör du ha en strategi för marknadsföring i åtanke. Det finns flera viktiga komponenter i en bra strategi för att främja innehåll:

 • E-post: Dina prenumeranter är din bästa målgrupp. Även om de har registrerat sig för att få dina nyheter och tips, ge dem en anledning att läsa din blogg. Vad får de ut av det? Hur kommer de att gynnas? Vilket problem löser din artikel? Vilka frågor besvaras? Be dina följare att dela med sig.
 • Nätverket: Dela ditt innehåll med påverkare. Istället för att be dem att marknadsföra dina saker, be dem att kolla in dem. Om du skapar riktigt bra innehåll kan vissa av dem marknadsföra det åt dig.
 • Publicering på sociala nätverk: Publicera på Facebook, Twitter, Google+, Pinterest och LinkedIn. Det räcker inte att publicera en gång. Använd ett verktyg som Evergreen Old Post (wp-plugin). Publicera med olika rubriker, små tips och uppmaningar till handling. Använd verktyg som Hootsuite, Buffer eller ditt favoritplugin för att dela med dig på sociala nätverk.
 • Forum: Identifiera forum som är relevanta för din målgrupp. Skicka inte skräppost, men delta i konversationen.
 • PDF-filer: Gör dina mest populära artiklar till PDF-filer och erbjud dina läsare att prenumerera på din lista.
 • Gästinlägg: Som ny bloggare bör du ägna mer tid åt att skriva för andras bloggar. Identifiera 5-10 bloggar som har samma målgrupp som du och skicka in din bästa artikel. Oroa dig inte för SEO. Det gäller bara att producera innehåll av hög kvalitet.
 • Kommentarer: Du bör ha en lista över bloggar som du läser regelbundet och som du bör kommentera. Så länge det är relevant kan du använda kommentarerna för att visa vad du gör utan att vara skräpig.
 • Kindle: Förvandla dina mest populära artiklar till gratis eller betalda böcker från 0,99 cent. Amazon är en så stor marknad att det kan göra stor skillnad för dina kampanjinsatser.
 • Var konsekvent: De flesta bloggare ger upp för tidigt. Fortsätt att jobba. Arbeta hårt och producera bra innehåll.

blogg affarsplan

Monetarisering – Inkomst med din blogg

De framgångshistorier du läser om bloggare som tjänar mycket pengar kan vara en del av ditt öde, om du… Om du fullföljer din bloggverksamhetsplan kommer du att nå fram till vinstuttag. De flesta bloggare når aldrig dit.

Varför?

För att de ger upp för tidigt. Det finns många sätt att tjäna pengar på din blogg.

Innan du börjar tjäna pengar bör du tänka på följande saker:

 • Google Adsense: Hur mycket trafik behöver du för att komma igång med AdSense? Mycket lite, men förvänta dig inte att bli rik. AdSense är ett av de snabbaste sätten att tjäna sina första pengar som bloggare. Nyckelordet här är cent. Mycket få webbplatser tjänar faktiskt pengar på AdSense-reklam.
 • Reklam: När du börjar få mer trafik genom reklam är det ett bra sätt att tjäna pengar. Tyvärr genererar de flesta bloggar inte tillräckligt med trafik för att tjäna några ordentliga pengar. Du kan vända dig direkt till annonsörer, men förvänta dig inga stora resultat förrän du har en betydande trafik.
 • Affiliate-marknadsföring: Om du hittar rätt produkter ger affiliate-marknadsföring dig möjlighet att tjäna pengar. Du behöver mindre trafik för att tjäna pengar med affiliatemarknadsföring än med reklam. Att generera försäljning genom affiliate marketing är ett bra sätt att tjäna pengar.
 • Sälja böcker: Att sälja dina egna böcker är ett bra sätt att fortsätta att generera passiva inkomster. Du kan sälja dina böcker direkt på din egen blogg eller på Amazon och andra marknadsplatser.
 • Tjänster eller coachning: Att sälja dina tjänster kräver lite trafik. Istället för att tjäna småpengar kan du tjäna tusentals euro för varje ny kund. Du litar på dig själv.

Det finns för många sätt att räkna upp alla olika sätt att tjäna pengar på din blogg här. Men det finns många olika sätt att göra det på. Du kan med rätt plan och ett bra genomförande skapa dig en inkomst via din blogg. Det krävs dock tålamod och hårt arbete.

Slutsats – Rätt plan gör underverk

Om du vill bli en professionell bloggare, en som bloggar för att göra affärer, ska du inte improvisera. Håll dig till din strategi. Allt du gör ska göras för att du har planerat det. Ingenting händer av en slump. Det är lättare för dig att starta en blogg med en plan. När du känner att du kämpar kan du titta på din plan för att stimuleras.

Du vet varför du gör som du gör. Du vet vad du behöver göra för att ta nästa steg. Har du en affärsplan för din blogg? Dela den i kommentarerna nedan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *