Köpa domän: Tips innan du köper domännamn

10 tips innan du köper ett domännamn

När det gäller att välja ett domännamn är det viktigt att se bortom en ren webbadress för sina webbplatser. Ett domännamn kommer att bli ankaret för ett varumärke, din blogg, din e-handel eller webbplats i många år framöver. Innan du registrerar ett domännamn är det viktigt att göra arbetet i förväg för att se till att det uppfyller dina behov på lång sikt.

Och för att hjälpa dig finns här 10 tips att tänka på innan du köper ett domännamn.

1. Kontrollera konkurrensen

Titta på domännamnen hos konkurrenter och ledare i den nischen du skall verka i. Notera eventuella nyckelord som de inkluderar och deras domäntillägg – allt till höger om punkten (även kallat TLD). En kund som driver en cykelbutik skulle sannolikt finna att relevanta domännamn innehåller någon variant av bike, bicycle eller cycle.

När du har kommit fram till något som du gillar kan du kontrollera om det är tillgängligt med ditt webbhotells sökverktyg för domännamn. Sök direkt hos: Miss Hosting ifall ditt domännamn är ledigt.

kopa domannamn

2. Gör det lätt att skriva och komma ihåg

Även om en webbplats rankas bra i sökresultaten är det fortfarande viktigt att ha en webbadress som kunderna kan vidarebefordra via mun till mun. Det kan innebära att man begränsar kreativiteten lite, eftersom det är mycket svårt att visualisera och komma ihåg domäner med udda stavningar av ord, flera bindestreck eller andra tecken, siffror och så vidare.

Folk bör veta hur man skriver det så fort de hör det eller efter en mycket kort förklaring. Inom domän-branschen kallas detta vanligen för ”radiotestet”. Om någon kör en annons eller talar om sitt företag i radio, hur säger han domänen? Något som dogs4life.com innebär ett mycket större problem än till exempel dogsrock.com för en webbadress.

Försök också att undvika ord som har mer än en vanlig stavning, till exempel ambience (som också kan stavas ambiance). Om du måste använda ett av dessa ord, försök att registrera en ytterligare domän med den alternativa stavningen. Det är mycket enkelt att vidarebefordra varianten till en primär domän, så att folk kan hitta webbplatsen utan förvirring.

3. Undvik slang och populärkultur

Tänk om du i dag försökte tilltala en millennial-demografi genom att använda termen xtreme i en domän. Du kanske skulle kunna locka till dig mängder av fyrtiotalister, men målgruppen skulle troligen tycka att det ordvalet är skrattretande föråldrat.

Att planera för långsiktig framgång innebär att välja en webbadress med klassisk attraktionskraft, inte något som försvinner från popularitet inom några år. På samma sätt bör du undvika slang eller endast använda slang som är allmänt igenkännbar. Med Internets globala räckvidd är det inte otänkbart att du kommer att locka till dig folk som talar engelska som andraspråk. Gör det enkelt för dem.

4. Kortare är bättre

Som vi just diskuterade är ett bra domännamn lätt att komma ihåg – och att förkorta det hjälper mycket. Om det finns flera ord i domänen måste folk komma ihåg dem alla och i vilken ordning de är, för att inte tala om att skriva in det hela korrekt. Det finns inte många domännamn med ett ord tillgängliga idag, men vi ska gå igenom en viktig strategi för att hitta en kort domän.

5. Titta bortom .se

När detta skrivs ligger den genomsnittliga längden på ett .se-domännamn runt 10-15 tecken. Det är en rejäl munsbit, även om du delar upp det i flera ord. Lyckligtvis innebär Internets tillväxt att nya domäntillägg släpps regelbundet – och i dag finns det nästan 300 av dem.

Om du ser bortom .se kan du få en minnesvärd domän som berättar en historia om vad du gör. Tänk dig till exempel att du arbetar med en kund som driver en exklusiv yogastudio. Om du bara använder .se som webbadress skulle du förmodligen inte ha någon större framgång.

Lyckligtvis har toppdomänen .studio släppts nyligen så att det finns fler korta och minnesvärda domäner tillgängliga. Det passar också perfekt för branschen och skulle skapa mycket lite förvirring för människor som försöker komma ihåg webbadressen. jag brukar dock alltid kika ok .se finns ledigt för den svenska marknaden. Skall du arbeta mera internationellt så skall du satsa på .com tycker jag i första hand sedan bredda sökandet efter din näst mest perfekta domänändelse.

kopa doman

6. Kontrollera hashtag i sociala medier

Innan du registrerar din fantastiska idé bör du ta några minuter för att se om den redan används som hashtag på sociala medieplattformar. Det är idealiskt att kundens domän och hashtag för sociala medier matchar varandra för att skapa ett starkare varumärke. Besökare kommer att känna sig säkrare på att hitta din klient på nätet, och de kommer att få större trovärdighet när du delar med dig av alla coola saker du gör.

7. Undvik varumärken

Med alla de nya domäntillägg som finns tillgängliga kan den skrupelfria individen frestas att dra nytta av ett etablerat varumärkes rykte. Tänk dig att du registrerar en domän med ordet nike i kombination med ett domäntillägg som just kommit ut och sedan använder den för att marknadsföra sportutrustningen för en kund som du hoppas kunna imponera på.

Detta kan verka som en enkel vinst, men det skulle inte dröja länge innan Nikes juridiska avdelning skulle få upp ögonen för det.

Detta kan också ske av misstag, men i vilket fall som helst är du på kroken. Om du har en bra idé, se till att någon annan inte hade den först med en snabb sökning på webben. Där kan du se om någon annan har registrerat det grundläggande ordmärke som du är ute efter.

8. Skydda ditt varumärke

Även om du har varumärkesskyddat din fantastiska idé kan någon fortfarande imitera dig utan rättsliga konsekvenser. En imitatör av din klients yogastudio kan till exempel försöka använda en liknande domän med ett annat tillägg, kanske genom att släppa .studio till förmån för något annat. Du kan hindra dåliga aktörer genom att registrera flera varianter av den domän som du vill skydda och sedan vidarebefordra dem till den onlinefastighet som du vill skydda.

Jag brukar försöka köpa: 

.se

.nu

.com

9. Bindeord är en svår fråga

Om ett domännamn innehåller två ord kan det vara frestande att lägga till ett bindestreck för läsbarhetens skull. Problemet är att folk kanske inte kommer ihåg bindestrecket och hamnar på någon annans webbplats.

Tidigare var det en vanlig uppfattning att domäner med bindestreck var lättare för sökmotorerna att tolka och att de därför hade ett bättre SEO-värde. I dag vet man dock att sökmotorerna i själva verket förknippar domäner med bindestreck med spammigt beteende – och kan straffa dem. Gå för enkla snygga domäner utan bindestreck.

registrera doman

10. Så är även siffror

Liksom bindestreck kan siffror utgöra ett dilemma om folk inte är säkra på om du använder ett numeriskt tecken eller om du stavar ut siffran. För det mesta är det säkert att anta att det är stavat, som tva eller tre.

Å andra sidan kan siffror i en gatuadress eller ett årtal utgöra lika mycket en utmaning som en möjlighet till varumärkesbyggande. Du kan enkelt lösa detta genom att registrera båda versionerna av domänen och sedan vidarebefordra den ena till den andra och välja att göra den starkare domänen till primäradress.

Tveka inte att registrera din perfekta domän

Om du redan har använt ditt webbhotells sökverktyg för domännamn för att hitta en webbadress som du  kommer att älska, se till att du registrerar den utan dröjsmål. Varje dag registreras tusentals domäner – vilket gör att de försvinner från marknaden. När du har hittat en tillgänglig domän som stämmer överens med ett varumärke, registrera den och eventuella varianter och hjälp sedan din kund att börja ta sig fram på nätet.