Julklappsrim: Hur du skriver bra och roliga rim till jul

Julen och rim hör ihop

Att rimma är ju en av poesins mest självklara byggstenar, och vi har sedan urminnes tider använt oss av konsten att sammansätta rim och bygga uppseendeväckande verser. Rim är ett uråldrigt sätt att djupt och sofistikerat beskriva känsla, handling och miljö där vanligt talspråk inte räcker till. Meningarna är inte alltid sammanhängande på det sätt vi uttalar dem, men det finns alltid ett budskap och en bild i poesin – en stark bild som skildras genom författarens ögon och förmedlas till världen.

Så hur gör de här poeterna när de skapar sina oförglömliga verk?

Vi kan ju börja med det lättaste och mest självklara för att sedan jobba oss inåt mot skrivandets kärna; de skriver.

Ja, så krångligt är det. Det perfekta rimmet börjar alltid med att någon sätter sig ner och skriver. Ett ord i huvudet blir till några ord på ett papper, några ord på ett papper blir till meningar i huvudet och några meningar i huvudet blir till en dikt på ett papper. Voila! En dikt i din ägo – författaren är du!

roliga julrim

Nu ska vi bara få det att rimma också

Det är här det svåra börjar. Jag skulle kunna säga att det räcker med att komma på någonting att skriva om och sedan bara skriva det, men när det ska rimma behöver vi tänka till och sätta in våra idéer i en lyrik som är anpassad till de rim som finns möjliga. Många använder sig av ett rimlexikon där de plockar ut orden som rimmar och spånar på idéer utifrån dem.

Det är en väldigt bra metod som gör att du hoppar över ett steg i funderingarna och får ännu mer tid att tänka ut snygga rader och ordföljder. Personligen gillar jag rimlexikon; det är ett superbt verktyg om man fastnar i kreativa fällor eller håligheter och behöver en väg tillbaka på rätt spår.

När kylan tar ett fastare tag om årets slut

när värme och frid letar sig långsamt ut

då är det vad jultomten har på lut

som lockar fram barnet i oss alla till slut.

Så här kan ett julrim se ut. Det finns en rytmik i texten, samtidigt som jag inte frångår temat och ser till att varje radslut rimmar med det föregående. Det finns andra sätt att förlägga rimmen på, som fungerar precis lika bra.

När kylan tar ett fastare tag om årets slut

december månad lyser upp vår stad

När värme och frid letar sig långsamt ut

Då vänder vi snart på året blad

Som du ser rimmar även det här, men jag använder två olika rimvarianter. Det finns förstås fler sätt än dessa exempel, men det här ger dig en tydlig bild av vad jag talar om och vad som kommer att utgöra grunden till vad jag fortsättningsvis kommer att tala om.

rimma är kul

Att hitta på rim kan alla göra. Att skriva poesi kan alla förära sig. Det är en konst som må vara få förunnad, men konsten att skriva bottnar i en lust att uttrycka sig på ett sätt där talet inte räcker till.

Men hur skriver jag roliga rim då?

Låt mig presentera svaret i form av en fråga.

Vad är julen för ett barn?

Där har du det. Att karaktärisera lycka är svårt, men med ett barns lycka på julafton kommer vi väldigt nära.

Så här kan ett julrim se ut utifrån ett barns perspektiv.

Min längtan är över, dagen är här

Min väntan är över, nu julafton är

Kort och enkelt.

Glädjerikt.

Härifrån kan vi sedan bygga vidare på samma idé, och lägga till detaljer som gör att glädje också blir komik.

Min längtan är över för dagen är här

Pappa klär granen och stånkar och svär

Min väntan är över för nu julafton är

Kalle och klappar när julen är här

Att bygga upp rim på det här sättet gör det roligt och spännande, för man vet aldrig vad som döljer sig bakom nästa hörn. Och det är faktiskt inte svårare än så! Det måste inte vara perfekt, och det måste inte vara poesi av Tranströmer eller Bellman för att det ska duga. Det är jul och det ska finnas glädje. Det är ett julrim och det behöver rimma.

Punkt.

Julklappsrim Resa

Julrim 1:

Far du åt fanders till varmare land

Där snöby och släde blir hetta och sand

Skrik om du vill men nu tar vi i hand

För du ska åt fanders till varmare land

Julrim 2:

En gåva på språng

Dagens till ära

I en annan gargong

Kan du någonting lära

Julrim 3:

Vi svenskar verkar ofta ut och fara

För i Sverige vill ju ingen vara

Så nu får du i ledet sluta in

Ta ditt pick och pack och försvinn

Julrim 4:

Vånda och ve

Nu ska vi se

En semester för tre

Eller en resa i fred

Julklappsrimmet resa

Vill du skriva ett bra och roligt rim till någon tillsammans med resan du köpte? Svårt att hitta inspiration till den där dikten som ska stå på julklappen? Du kanske har påbörjat den där förbannade dikten 500 gånger, men slängt pappret varenda gång.

Frustrationen börjar bubbla någonstans inom dig, och med jämna mellanrum kastar du en blick på kalendern och förbannar tidens obarmhärtiga gång. Julklappen står på köksbordet och lyser i julens karaktäristiska färger, och vid sidan om den ligger en liten lapp.

Där ska rimmet stå.

En svettpärla rinner nerför tinningen. Pulsen ökar, och du börjar fundera på om det här med julrim var en sådan bra idé i alla fall.

Du kan vara lugn, min vän. Här finns några julrim för temat resa som jag hoppas ska hjälpa dig. Inspireras av de, skriv om dem eller ta dem som dina egna – det viktigaste är att din julklapp blir perfekt.

För jag anar att den som får en resa betyder en hel del för dig.

Julklappsrim upplevelse

Julrim 1:

Att se är att lära

Att tro är att bära

Att våga är att ära

Så låt mig dig besvära

Julrim 2:

Nu ska det sannerligen hända

En stjärna ska åter ut och blända

Den vila du fått är nu till ända

Nu är det ditt kurage vi ska bända

Julrim 3:

Rött är blått och blått är gult

Egentligen är det ganska fult

Men nu sätter vi färg på juletid

Och sätter punkt för julefrid

Julklappsrim upplevelse

En upplevelse kan vara mycket. En upplevelse kan vara allt från avslappnande spabehandlingar till galna äventyr som sätter sprätt på hela tillvaron. En upplevelse kan vara fullständigt urtråkig eller våldsamt skräckinjagande. Den kan vara en minne för livet eller ett trauma. När du väljer upplevelse till någon bör du ta i beaktning hans eller hennes nervstyrka.

Du vill inte ha en skräckslagen mormor som jagar dig med handväskan, eller en besviken lillebror som jagar dig med en sönderriven entrébiljett. Alla har olika smaker och intressen, och det gäller förstås att hitta den upplevelsen som talar för personen som ska få julklappen.

Alltså ingen skidsemester till mormor.

För att krydda din julklapp lite extra kan du alltid skriva ett litet julrim till den som ska få upplevelsen. Det finns en hel del upplevelser att välja mellan, så jag har valt att hålla mina exempel lite mer generella. Du får naturligtvis välja om du vill följa något av mina exempel eller göra de till dina egna.

Julklappsrim Bok

Julrim 1:

När julen nalkas skönjas vitt och grönt

och ljusen tänds om natt så skönt

När kylan blåser hårt och kallt

Då är en bok ditt enda allt

Julrim 2:

En annan dag, en annan tid

En skapad dag, ett annat liv

Du följer dag, du följer strid

Vem är det nu som är fiktiv

Julrim 3:

Bunden i bild

Skriven och spilld

Någon begär

En annans besvär

Julklappsrim Bok

Ge en bok till någon i julklapp? Javisst! Vill du ha ett julrim till klappen? Inga problem!

Att ge någon en bok i julklapp kan nog vara en av de mest underskattade julklappar som finns. Tänk dig en tonåring som suktar efter hårda paket, sliter upp det i vad som gränsar till panik och får se en bok ligga i högen av demolerat julklappspapper. Han stirrar nog en stund på boken innan han tittar upp.

Är det dottern som är tonåring så råder jag dig att bära solglasögon eller köpa en solkräm med solskyddsfaktor en miljon. Tonårsdöttrar kan nämligen skjuta laser ut ögonen.

Javisst, en bok i julklapp är underskattat, men det finns så mycket lärdom i våra böcker som vi går miste om om vi inte läser! Nu är det naturligtvis ingen pik mot någon om man köper en bok att denna någon saknar intelligens, men det är bevisat att vi tränar hjärnan när vi läser; vi öppnar sinnet och vår förmåga att anamma intryck och nya insikter.

Så köp en bok. Krydda med ett rim också och visa att du är smart.

Du tränar hjärnan.

Julklappsrim chokladask

Julrim 1:

Utan längtan ingen är

Med sig denna alla bär

Så tar vi itu med hast

En oresonlig chokladfantast

Julrim 2:

En salig blandning av gott och ont

Döljer sig under vacker papp

En smakupplevelse i gott och ont

Döljer sig under julklappspapp

Julrim 3:

Körsbärssmak och söt marsipan

Tryffelchock och nog banan

Här finns smaker i alla slag

Kanske räcker det ett litet tag

Julklappsrim chokladask

Vad är choklad för dig? Den ultimata räddningen efter en hård dag med arbete, hushållsysslor och skrikande barn? Den obligatoriska förlängningen av fredagsmyset? Vad än choklad är för dig, så kan du hitta någonting liknande hos dina nära och kära.

Alla älskar choklad! Choklad är livets lugnande rinning som stelnats och förslutits i en vacker förpackning för att alla våra sinnen ska vara närvarande när den första biten förs in i munnen och omfamnar våra trånande smaklökar.

När chokladen smälter, och vi blir ett med den smakrika upplevelsen av mörk förtjusning, då uppnår vi ett tillstånd som kan liknas vid meditativ absolution; en plats där sinnet är fritt från alla kravbilder och samhällsenliga förväntningar; en plats där livet självt blir oändliga lavendeldoftande ängar i det landskap som är du.

Vill du ge någon en varmhjärtad julklapp i år?

Efter ovanstående svävande kan vi konstatera att choklad har en meditativ effekt på människor(inte minst kvinnor), så köp en chokladask till någon som betyder mycket för dig. Det kan förefalla opersonligt att ge någon en chokladask i julklapp, men vänta tills han eller hon får se det magnifika julklappsrimmet som står på paketet!

Julklappsrim parfym

Julrim 1:

Att lukta gott må vara få förunnat

Men med det här har vi nu förkunnat

Att du ej längre behöver lukta svett

Att lukta gott har aldrig varit så lätt

Julrim 2:

Jag är ingen expert

Men du doftar fjärt

Att gå runt o lukta stjärt

Det kan inte va lätt

Julrim 3:

Är det lyktor jag skönjer på snöklädda ängar

Är det glädje som spelar på vitklädda strängar

Är det dig jag betraktar med visshet om ära

jag skönjer i doften av granar så nära

Julklappsrim parfym

Ge en parfym till någon du tycker behöver det. Fast gör det diskret – eller som ett skämt. Att på allvar tala om för någon att han eller hon stinker kan få tråkiga följder. Det är emellertid en mycket oskyldig julklapp som egentligen inte behöver säga någonting annat än God Jul, men vi vill ändå bjuda på oss själva så pass mycket att en julklapp på något sätt blir talande för den som tar emot den. En opersonlig julklapp kan till och med för en vuxen bli ganska tråkig.

En parfym anses lätt vara en sådan klapp – opersonlig. Och om man nu vill göra det till en personlig gåva så följer ett budskap som mer eller mindre säger att personen i fråga stinker. Här gäller det alltså att hitta ett mellanläge.

Att ge en parfym till någon, och samtidigt krydda med ett julrim specifikt riktad till någon som får en parfym, då blir det mer en skojighet av det hela, och julaftonskvällen är räddad från bitterheten och onda ögat.

Behöver du ha inspiration till ett julrim?

Här får du några exempel på hur ett julrim kan se ut när julklappen är en parfym.

Julklappsrim presentkort

Julrim 1:

När du inte vet vad vännen ska få

Kan frisyren bli oskyldigt flimrande grå

Men titta på helhetens fördelar små

Och låt nu din vän sin egen väg gå

Julrim 2:

Forma en ängel i snön ikväll

Eller vandra under stjärnhimlens klara kapell

Byt några klappar och famna de få

Låt mig se helhet och slutligt förstå

Julrim 3:

Tanken är varm i gåvan av stål

Men gåvan är kall om den inte består

Därför präglas jag öppet av den

som väljer att köpa sig någonting sen

Julklappsrim presentkort

Ett presentkort i julklapp kanske inte är det mest personliga du kan ge någon.

Eller är det det?

Ett presentkort kan ju betyda många saker, och hela grejen är ju att personen som tar emot gåvan får bestämma själv vad han eller hon vill ha i julklapp. Kan det bli mer personligt än så? Det här måste ju vara det mest personliga man kan ge någon!

Samtidigt är det ju också ganska slappt av den som köper julklappen att välja ett presentkort, men hallå, det behöver ju inte betyda att julklappen är dålig för det.

Ett presentkort handlar om öppenhet; att låta mottagaren välja julklapp. Är inte det en fullgod julklapp? Visst är det det!

För att sätta lite extra färg på den här julklappen kan du klistra på ett julrim. Det är alltid uppskattat. Här får du några exempel på julrim anpassade för presentkort. Skriv om dem eller ta dem till dina egna. En julklapp är alltid en julklapp, men med ett julrim blir det lite mer.

Julklappsrim spa

Julrim 1:

Vila dig nu för snart blir det mer

Julen är här och för dig blir det fler

Ännu en vila i vacker manér

För nu är det jul och för dig blir det mer

Julrim 2:

Känn hur energin trappas ner

För att vända och bli mycket mer

Känn hur du andas fritt för en stund

Nu är det jul och för dig blir den sund

Julrim 3:

Dags att få ro

Det må du tro

I jul ska vi gno

Undan din oro

Julklappsrim spa

Jag blir alldeles varm bara av att tänka på det. Spa! Vem skulle inte vilja fara iväg till ett vackert spa och bli ompysslad en hel dag? Eller en halv dag; det skulle räcka med en timme för att hela kroppen skulle förvandlas till ljuv gelé i vilken dina bekymmer flyter in och tystnar i lugnet. Härligt, eller hur?

Det här är verkligen någonting att ge till någon i julklapp.

Det är dock inte bara kvinnor som uppskattar en sådan här julklapp. Jag menar, vem vill inte bli ompysslad i en hel dag? Vem vill inte ha stärkande massage eller ett uppfriskande bad i en miljö som präglas av fullständig kravlöshet?

För att sätta ytterligare sprätt på en sådan här julklapp kan du alltid lägga till ett julrim. Det blir på många sätt mycket mer personligt, och det ger en bild av att du verkligen har gått in för den här julklappen.

Vilket du förstås har om du tänker ge någon en spabehandling.

Dubbelt upp!

Julklappsrim eltandborste

Julrim 1:

Surr, surr

Funktion och friktion

Surr, surr

Kanonattraktion

Julrim 2:

För mun och för andedräkt

Aldrig mera tanddefekt

En liten motor surrar glatt

Och spelar Baktus ett renhetsspratt

Julrim 3:

Julen bjuder på mången smak

Dags för motviktens renhetsskak

Håll mig hårt och låt mig rena

På mun och tänder är jag en fena

Julklappsrim eltandborste

Det här är en julklapp perfekt för ett barn. Så här kan du få honom eller henne att vilja borsta tänderna. Hela dagarna! Tänk vilka blanka vita tänder ditt barn kommer springa omkring och blända sin omgivning med. Det kommer att bli snackisen nummer ett!

Eller så förstår ungen direkt att det handlar om någonting så trist som att borsta tänderna, och du får tillkalla alla superkrafter som finns tillgängliga för en förälder som behöver stöd i konflikten med ett barns ovilja att inte ens ta i eltandborsten.

Det kommer att krävas styrkan hos självaste Tor och Kapten Amerikas ledarskap för att ens få honom eller henne att komma i närheten av det där djävulska renlighetsmaskineriet, och därefter har du ytterligare en lång väg fram tills att du kan få in den där tandborsten i ungens mun. Här behövs styrkan av en hulk och klipskheten och envisheten hos Iron Man.

För att slutligen få honom eller henne att borsta tänderna krävs den starkaste superkraften av de alla. Någonsin.

Tjat.

Så kan det se ut. Troligast är naturligtvis att det inte ser ut så. Det vore arbetsamt.

Vill du dessutom krydda julklappen med ett mycket personligt förankrat rim så har jag några stycken här som jag hoppas kan hjälpa dig på vägen.

Julklappsrim strumpor

Julrim 1:

Så många färger men så diskret på sin plats

Går åt gör de till och med innan de sats

Ett gäng går att finna på en avsides plats

Hur ofta har en julklapp som denna ersatts

Julrim 2:

Med denna jag menar väl

Och nog har jag mina skäl

Men med så lite besvär

Kunde jag lägga tid på det här

Julrim 3:

Fantasi är för de som kan

Men visst har jag lite grann

Dock var inte nog det jag hann

Så det här var tyvärr vad jag fann

Julklappsrim strumpor

Låt mig till att börja med ställa en oskyldig men ärlig fråga.

Skulle du vilja ha strumpor i julklapp?

Om svaret är ja så är du ju på rätt spår, men om det är som jag misstänker – att även du skulle bli ganska bitter av att få ett par strumpor i julklapp, men tvingar ut mungiporna i ett försök att inte rasera den härliga julstämningen – då tror jag att du bör tänka om.

Men låt gå för det. Köp strumpor. Var noga med att lägga till ett mycket kreativt julrim för att åtminstone ge den här fantasilösa julklappen någon form av personlig anda. Mycket kreativt. Med andra ord, hej hej här får du en grej fungerar dåligt.

Ett julklappsrim som riktar sig till strumpor kan vridas och vändas på många sätt, men försök att hitta en personlig touch som på något sätt tilltalar personen som ska få… strumporna. Det kan vara en liten grej, som någonting personen har gjort eller kommer att göra, eller någonting ni har gemensamt. Hitta någonting som tar fokus ifrån faktumet att du förärar en stackars människa med ett par strumpor.

På julafton.

Skäms.

Julklappsrim skjorta

Julrim 1:

Rutigt, randigt eller ej

Vilket fungerar för dig

En julklapp från mig

Som nog passar sig

Julrim 2:

För tillställningarna är ju den här så bra

Därför är det ju den här du ska ha

För när vi samlas så här nästa gång

Då är den nog inte längre för trång

Julrim 3:

Ett plagg kan ju te sig så tråkigt och trist

Men här jag funderat och brukat min list

För att du ska se någorlunda bra ut till sist

Så ta denna gåva och se att du ingenting mist

Julklappsrim skjorta

En skjorta är kanske en opersonlig gåva, men med något av dessa julklappsrim kommer den här julklappen att stiga från att tas emot med ett stelt leende till att öppnas med ett rungande skratt(om du får till det bra, det vill säga). Att lägga till ett julklappsrim är som bekant slagkraftigt och bjuder in till en personlig touch som annars skulle vara ganska svår att uppnå.

En skjorta kan vara en mycket bra julklapp till någon som verkligen behöver en lättare ytlig makeover. Det kan också vara den perfekta julklappen till den som aldrig riktigt hittar rätt i sin klädstil. En skjorta är ett snyggt och ändå neutralt plagg som passar till det allra mesta. En skjorta anses oftast vara ett plagg för tillställningen eller sammankomsten, men det behöver inte alls vara så. Den fungerar minst lika bra i vardagen som på jobbet eller fikastunden med polarna på stan.

Många vill inte ha mjuka paket, men en vacker skjorta som lockar till sig blickarna från fagra damer – vem skulle inte vilja ha en sådan?

Jag hoppas att du finner inspiration och lärdom i det här, och att du kryddar dina klappar med några vackra ord.

Behöver du ytterligare inspiration så finns det här på sajten ett utbud av julrim anpassade för specifika julklappar. Ta en titt! Kanske hittar du någonting att använda. Kanske kommer du på någonting ännu bättre! Det fina med poesi är att det finns inga konkreta ramar för hur det ska läggas upp.

Poesi är frihet. Julen är glädje.

Varsågod att ta del av frihet och glädje nu när juletider nalkas!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *