13 sätt att sluta vara alla till lags

Det finns inget i sig som är fel med att vara trevlig eller snäll mot någon annan. Det är faktiskt en ganska värdefull egenskap. Men det kan också vara något vi gör för att undvika att göra andra besvikna eller sätta press på oss själva att leva upp till en idealbild. Många människor som är trevliga väljer medvetet att agera på detta sätt eftersom de är rädda för att göra andra upprörda.

Här är 13 tips som hjälper dig att sluta vara en people-pleaser, acceptera dig själv och bli en lyckligare människa.

Det är ett bra sätt att undvika konflikter, men i det långa loppet kommer det att få dig att känna dig utmattad och olycklig. Det är svårt att vara sann mot sig själv när du alltid ändrar dina handlingar och ord utifrån vad du tror att andra människor vill ha.

Det blir lätt att fokusera majoriteten av din energi på att tillfredsställa andra människor i stället för att fokusera på att ge dig själv lycka. Som ett resultat orsakar den här typen av beteende oundvikligen låg självkänsla, känslan av att det finns för många förväntningar på dig och utvecklingen av dåliga copingfärdigheter.

Var sann mot dig själv i stället för att försöka passa in

Det viktigaste att komma ihåg när det gäller ditt beteende är att vara sann mot dig själv. Undvik att göra något bara för att det får dig att se bra ut i någon annans ögon, och håll dig till det du vet är rätt för dig. Om du har blivit satt på plats och ombedd att göra något som du inte känner dig bekväm med, var inte rädd för att stå på dig. Det visar att du är stark nog att fatta dina egna beslut.

Du kan sluta vara en personlighetsförbättrare, men inte genom att förändra vem du är. Var i stället sann mot dig själv, så kommer människor att respektera dig för det.

people pleaser

Lär dig att säga ”NEJ”

Ja, det här är en svår fråga.

Ibland kan people-pleasing bli en så djupt rotad vana att du måste säga till dig själv att det är okej att säga ”nej”. Det är okej att sätta dig själv först och säga ”nej” om någon ber dig om något du inte vill göra, eller om de ber dig om något orimligt eller omöjligt. Du måste också sluta säga ”ja” när du inte får ut något av uppgiften och bara gör det för att den andra personen ber dig om hjälp.

Den viktigaste delen av detta är att påminna dig själv om att det inte är själviskt att säga ”nej” när du menar det, utan att ta hand om dig själv.

Sätt sunda gränser

Personer som är nöjda med människor är ofta omedvetna om vilka gränser de behöver sätta i sina liv. Men du kan börja med att lägga märke till vad du gör.

Detta kan verka svårt till en början, men det är viktigt att du börjar märka vad som händer och identifierar saker som behöver förändras. Gör en lista över de saker du gör som får dig att känna dig olycklig eller utnyttjad, som att hämta kaffe åt en kollega, och rangordna dem i prioritetsordning med de viktigaste sakerna överst.

Denna enkla strategi kan göra det möjligt för dig att förbli sann mot dig själv utan att känna ett behov av att göra alla nöjda. Gränser ger dig möjlighet att säga nej när en annan person ber om hjälp eller utnyttjar din tid. Kom ihåg att du inte är självisk – du är bara tillräckligt säker på vem du är för att veta att det är okej att inte hålla med om någons önskemål hela tiden.

Sluta hitta på ursäkter

I det ögonblick du slutar att hitta på ursäkter får du mer tid och energi att göra det du verkligen vill göra. Du kommer att känna dig mer kontrollerad över ditt liv och mindre offer för andras krav.

Om du hittar på en ursäkt varje gång någon ber dig att göra något för dem – som i ”Ledsen, jag är rädd att jag inte kan göra det, för att…” — … kan det leda till en bristande balans mellan arbete och privatliv och ge lite tid för personliga aktiviteter. (Med andra ord: du blir utbränd.) Det innebär också att folk börjar utnyttja din goda natur – och det finns inget mer frustrerande än att bli utnyttjad och utnyttjad!

Nästa gång någon ber om en tjänst eller ber dig göra något som tar din tid eller energi i anspråk, avvisa bara deras begäran utan ursäkt. Om de frågar varför, säg att du håller på att arbeta med din egen personliga utveckling och vill fokusera på det just nu, eller något liknande. Det är okej om de inte förstår till en början, för chansen finns att de så småningom kommer att förstå varför det är viktigt för dig.

Lyssna på din inre röst

Livet är en resa, och på den resan kommer du att träffa många människor som vill ha saker av dig. Du kanske kommer att finna dig själv i att bli någon annans dörrmatta för att få dem att tycka om dig. Problemet med detta är att det kommer att hindra dig från att vara lycklig och fatta dina egna beslut.

Om du vill sluta vara en personlighetsförbättrare bör du börja lyssna på vad din inre röst säger till dig. Den här rösten kanske talar om för dig att vissa människor är giftiga och att de inte är värda det.

Du kan också använda meditation som ett sätt att stärka din inre röst så att den inte drunknar i de högljudda rösterna från din omgivning. Meditation kan hjälpa till att ge klarhet i vad dina sanna önskningar är och hur du lättare kan uppnå dem på egen hand.

Tillbringa lite tid ensam

Att tillbringa tid ensam är viktigt för din mentala och fysiska hälsa. Många människor är rädda för att vara ensamma eftersom de oroar sig för att bli ensamma, uttråkade eller ängsliga.

Allt detta är felaktiga idéer som kommer från det moderna samhället med sin hyperuppkopplade värld. När du är ensam finns det ingen annan än dig själv att vara nöjd med. Du behöver inte oroa dig för vad andra människor kommer att tycka om dig när du njuter av ensamheten.

Att tillbringa tid ensam kan hjälpa oss att förstå våra egna tankar, känslor och behov bättre. Det kan också hjälpa oss att ta reda på vad som gör oss lyckliga eller olyckliga. Att kunna lära känna oss själva bättre kan vara till stor hjälp på många sätt.

Det finns många fördelar med att tillbringa tid ensam som gör att det är värt att pröva, även om det bara är för en liten stund varje vecka.

till lags

Kom ihåg att du inte kan göra alla nöjda

Det är ett svårt piller att svälja, men du måste förstå att du inte kan göra alla lyckliga. Den enkla sanningen är att du inte kan göra alla nöjda hela tiden eftersom människors behov är olika från person till person. Att agera på ett visst sätt för att göra en person nöjd kan göra någon annan upprörd eller förolämpa.

Försök i stället att agera autentiskt och människor som gillar ditt sanna jag kommer att uppskatta dig för den du är.

Lär dig att vara självsäker och stå upp för dig själv

Det finns tillfällen då människor inte vet att de stör dig. De kan vara dina vänner eller din familj och de kan ha goda avsikter. Men om du har fått nog är det dags att ta ställning.

Du kan säga det till dem på många olika sätt, oavsett om det är rakt på sak och rakt på sak eller mer subtilt, till exempel genom att byta samtalsämne. Du kan också använda kroppsspråket för att få fram din ståndpunkt. Det kräver lite övning, men att vara självsäker är en viktig livskunskap för alla att behärska.

Det är viktigt att inte låta andra diktera hur du lever ditt liv och hur du känner dig själv. Att vara självsäker hjälper dig att sätta gränser och se till att dessa gränser respekteras av andra i din omgivning.

Be andra om hjälp

Att be om hjälp är ett viktigt steg för att övervinna people-pleasing. Det kommer inte att vara enkelt, särskilt inte om du är van vid att vara den person som är den som går till hands i din vänkrets och familj. Men det är hälsosammare för dig och din omgivning att börja be andra om hjälp, i stället för att försöka göra allting själv.

Börja med att be en person i din närhet, till exempel din make/maka eller bästa vän, om feedback på hur ofta de ser att du gör för mycket. De kanske också kan ge ett hjälpsamt perspektiv på hur de känner sig när folk säger nej till dem, så att du kan se att det inte är så skrämmande som du trodde.

Acceptera dig själv

Samhället säger ofta till oss att våra brister är oönskade och gör oss mindre perfekta.

När du ger efter för att tillfredsställa människor förlorar du kontakten med vem du är. Du börjar tro att ditt värde kan mätas utifrån vad andra människor tycker om dig. Men så är inte fallet. Det är svårt att acceptera sina brister.

Ju mer tid och energi du lägger ner på att försöka behaga någon annan, desto mindre tid och energi har du för dig själv eller de saker som betyder mest för dig. Den bästa vägen ut ur den här situationen är att sluta bry sig om vad andra tycker om oss och helt och hållet acceptera oss själva som vi är.

Det är okej att inte vara perfekt. Du är en människa och du kommer att göra misstag, men så länge du lär dig av dem och är ärlig mot dig själv om vad du kan göra bättre är det okej att fortsätta framåt.

En del av att acceptera dig själv är att erkänna dina styrkor och svagheter och använda dem till din fördel. När du accepterar dig själv för den du är kommer alla andra så småningom att följa efter.

Var ärligare med dina känslor

Att vara ärlig är den bästa policyn! I livet kommer du att möta avslag någon gång, och du bör vara redo för det. Men om du är ärlig mot människor kommer det att öppna nya dörrar för dig.

När det gäller familj och vänner är ärlighet en dygd. Det är alltid bättre att säga vad du tänker än att hysa känslor av förbittring eller ilska. När du kommunicerar om dina känslor med någon annan är det viktigt att de känner till dina verkliga avsikter och motiv bakom det du säger. Att vara öppen om dina känslor hjälper också andra människor att förstå dig bättre också.

alla till lags

Tänk inte på ditt förflutna

Att grubbla över det förflutna kommer bara att ge upphov till negativa känslor och känslor. Du kommer sannolikt att känna dig ångerfull eller kanske till och med skyldig. Detta är inte något som du bör tillåta dig själv att göra.

Det bästa sättet att börja om på nytt är att släppa taget om de saker som tynger dig och hindrar dig från att vara ditt bästa jag. Du kanske till och med behöver klippa banden med giftiga personer i ditt liv eller med dem som har utnyttjat din vänlighet alltför länge nu.

Om du vill sluta vara lycklig ska du inte fokusera på dina tidigare beklaganden. Tänk bara på de åtgärder du kan vidta just nu som kommer att göra dig lycklig.

Gör dig själv till en prioritet – det är helt normalt

Det är viktigt att veta hur mycket man kan ge gratis innan man blir utnyttjad eller känner agg mot de människor som tar upp så mycket av vår tid. Tiden är inne att sluta vara en människosnällare.

Det handlar om att förstå vad man vill ha ut av livet, göra det till sin första prioritet och sedan få det genom att inte låta andras behov komma först hela tiden.

Människopleasers är ofta olyckliga och stressade. De verkar aldrig veta när de ska sluta vara så tillmötesgående. Det kan vara svårt att bryta cykeln att tillfredsställa andra, men det är viktigt om du vill vara lycklig och frisk.

Du bör prioritera dig själv genom att sätta dina behov först, även om det innebär att du måste göra någon annan person besviken som har bett dig om något som är svårt eller känns som mer än du klarar av att hantera.

Gör dig själv lycklig

Att vara en personlighetsförbättrare är inte ett hälsosamt sätt att leva och det kan leda till känslor av utmattning, stress och till och med depression. Det är viktigt att kontrollera ditt liv och veta att du också är viktig. People-pleasing kan börja kännas som en vana och vara svårt att bryta sig ur. Men med tid, tålamod och uthållighet är allt möjligt.

Så när du känner dig orolig eller utmattad på grund av de människor du har gjort ditt bästa för, kom ihåg att du också förtjänar lycka. Du uppfyller inte bara andras behov. Du har också dina egna behov; glöm inte bort dem!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *