WordPress Blogg: Starta blogg snabbt och enkelt!

Starta en WordPress-blogg med egen domän

Så, är du redo att ha din egen WordPress-blogg? WordPress är utan tvekan den mest berömda och bästa bloggplattform som gör att du enkelt kan skapa en egen blogg. Men nu har den utvecklats till ett innehållshanteringssystem (CMS). Om du inte vet vad ett innehållshanteringssystem är så kommer här en kort beskrivning av detta innan du får reda på hur du startar din egen blogg:

Content Management System (CMS):

”Det är ett program som gör det möjligt att hantera ditt innehåll på olika sätt.”

CMS gör det möjligt för dig att publicera, redigera, radera och ändra ditt innehåll så att du kan driva en innehållsrik webbplats eller applikation. Om du till exempel vill bygga en webbplats som ger information om prylar behöver du ett system som låter dig publicera och hantera din information eller ditt innehåll (i form av text och bilder) som beskriver olika prylar. Detta krav uppfylls av ett innehållshanteringssystem.

Starta wordpress blogg

Varför WordPress?

Detta är frågan som uppstår i allas medvetande eftersom det redan finns många innehållshanteringssystem där ute som Joomla och Drupal, så varför endast WordPress? Starta blogg WordPress! Anledningen är enkel och nämns nedan:

Lätt att använda:

När det gäller användbarhet är WordPress ett av de enklaste innehållshanteringssystemen jämfört med andra innehållshanteringssystem. Vem som helst kan börja att blogga med WordPress.

Enkel installation:

Vissa webbhotell tillhandahåller webbhotell med förinstallerad WordPress medan vissa av dem tillhandahåller en gratis berömd fem minuters WordPress-installation genom gratis installationsprogram som finns på deras c-panel. Nu finns det One Click Installer, som sköter hela installationen av din nya blogg!

Inga kodningsfärdigheter krävs:

Du behöver inga kodningskunskaper för att starta din webbplats, endast grundläggande dator- och internetkunskaper krävs för att skapa en WordPress-webbplats. Du skapar alla bloggposter inne i en adminpanel som fungerar ungefär som ordprogrammet Word. Enkelt och smidigt!

Gratis och öppen källkod:

Det är en öppen källkod och gratis programvara, så vem som helst kan använda den utan att spendera några pengar. Du kan utöka och bygga på din WordPress blogg med massa fina funktioner helt gratis.

Funktionalitet:

Du kan göra alla typer av webbplatser med WordPress med några få klick, från en enkel personlig blogg till en avancerad e-handelswebbplats. Du kan skapa: Webbplatser, webbshoppar, bloggar, statiska hemsidor och andra former av sajter med hjälp av WordPress.

Fler teman tillgängliga:

Olika teman för olika typer av webbplatser finns tillgängliga i både gratis och premiumversionen vilket innebär att du inte behöver tänka mer på din webbplatsdesign.

Möjlighet att utöka funktioner:

Det finns många plugins tillgängliga för WordPress-webbplatser som verkligen utökar potentialen på din webbplats. Du behöver inte koda något skript för de flesta funktioner som krävs för att driva webbplatser, det finns plugins för nästan allt i gratis WordPress-katalogen.

Jag hoppas att du nu bättre har förstått fördelarna med att använda WordPress som innehållshanterings-system.

Om du nu är redo att starta en egen WordPress-blogg med egen domän, börja då följa steg-för-steg-guiden och spara din dyrbara tid.

Wordpress blogg

Skapa en Webbplats med WordPress

1.) Registrera din domän:

Domän är ett namn på din webbplats, som den här webbplatsen har namnet ”Petterhedman.se”. Det är upp till dig vilket namn du vill ge din webbplats, men jag föreslår att du registrerar en domän som är Seo-vänlig. Seo-vänliga domäner är de som har minst ett målinriktat nyckelord i sitt namn. Helt enkelt så är det bra att domännamnet reflekterar det som du skall blogga/skriva om.

Den här webbplatsen har som exempel domännamnet ”Petter Hedman”, så URL-adresserna för den här webbplatsen är https://petterhedman.se och webbplatsen delar med sig av information om tex bloggande.

När du har hittat din önskade domän med nyckelord registrerar du domänen på ett valfritt webbhotell, men se till att det är ett pålitligt webbhotell. Jag brukar använda mig av Tex Loopia, Egensajt eller någon anna svensk leverantör av domäner och webbhotell.

Rekommenderas för WordPress:

Egensajt

Loopia

One

Miss Hosting

Inleed

2.) Skaffa ett webbhotell:

Webbhotell gör din webbplats tillgänglig på internet. Du behöver en server för att köra din webbplats på internet. Ditt webbhotell tillhandahåller den här tjänsten. På ett lekmannaspråk: ”Webbhotell är ett utrymme som du får på ditt webbhotells server för att göra din webbplats tillgänglig på World Wide Web, alltså på Internet”.

Innan du köper ett webbhotell ska du se till att du köper ett webbhotell från samma webbhotell som du har registrerat din domän på. För om du väljer två olika företag för två olika uppgifter, kommer du att få betala extra av dessa företag, eftersom detta är något som inte är gratis… Så jag föreslår att du använder ett webbhotell för att registrera din domän och köpa ett webbhotell.

Det finns två typer av webbhotellsplaner som bloggare normalt använder:

  • Delat webbhotell
  • Virtuell privat server (VPS)

Det delade webbhotellet rekommenderas för dem som precis har startat sin webbplats. Jag föreslår att du väljer delat webbhotell. Du kan när som helst uppgradera din plan till VPS-hosting som är lämpligt för webbplatser som har mycket hög trafik och serverbelastning.

3.) Anslut din domän till ditt webbhotell:

Detta är något där du behöver hjälp från ditt webbhotell. Bra webbhotell som BlueHost och Hostgator ger 24/7 timsupport till sina kunder.

För att göra din webbplats tillgänglig på din domänadress måste du ansluta din domän till ditt webbhotell. För detta måste du peka din domän till ditt webbhotells namnserver. Du kan fråga ditt webbhotell om deras namnservrar eftersom alla webbhotell har olika namnservrar. Det tar i allmänhet några timmar (4-6 timmar) att ändra namnservatorns inställningar efter att du har pekat din nya domän till namnservrar.

4.) Installera WordPress:

När du har anslutit din domän till din webbhotellsserver är det dags att gå ett steg längre och installera WordPress. Du kan enkelt installera WordPress genom att bara följa min guide nedan.

De flesta av dagens webbhotell har One Click Installer och detta innebär att det är väldigt enkelt att installera sin nya domän hos ett av de webbhotell du valt och sedan komma igång snabbt och smidigt med dina nya blogg.

4.) Konfigurera ditt tema:

Ett tema ger din webbplats en design och stil. Du kan använda vilket WordPress-tema som helst från WordPress-temakatalogen beroende på vilken typ av webbplats du vill skapa. Det finns ett gäng teman tillgängliga för alla typer av webbplatser i katalogen för WordPress-teman.

Om du till exempel vill driva en e-handelswebbplats finns det många teman som är särskilt utformade för e-handelswebbplatser. Om du dessutom vill att ditt tema ska vara användarvänligt i alla avseenden kan du också köpa och installera premiumteman från andra källor som mytheme shop och elegant themes.

När du nu är klar med alla de steg som nämns ovan för att skapa en egen värd WordPress-blogg kan du nu driva en egen WordPress-webbplats.

Detta är alla grundläggande steg för att skapa en själv hostad WordPress-webbplats, du kan utöka funktionaliteten på din webbplats genom att installera olika WordPress-plugins enligt dina behov från WordPress-plugin-katalogen.

Tänka på när man startar WordPress-blogg

Nödvändiga steg att göra innan du startar en WordPress-blogg. Vill du veta hur man startar en wordpress-blogg? Om ja, då har du som du redan förstått landat på rätt ställe.

Idag ger jag dig de steg du behöver ta innan du startar en wordpress-blogg eller du är kapabel att skriva, hantera en blogg. Här ovan ser du hur man startar och här nedan får du några tankar på vägen.

Här kommer jag att förklara några viktiga tips till du behöver veta innan du startar en blogg.

Du behöver utveckla din nyfikenhet

Lönsamma bloggar kommer att ta lång tid engagemang och en stor mängd svett. Att driva en blogg slutar inte efter att du har skapat och skickat in ett blogginlägg. Istället kräver det annonsering, att du tittar på och surfar på andra bloggar och webbplatser, att du informeras om nyheter eller information och frågor som har med ditt bloggämne att göra, med mera. Nästan all din bloggverksamhet kommer att ske online. För att bli en framgångsrik bloggare måste du tycka om att läsa, utforska, forska, spendera lite tid vid datorn och surfa på nätet.

Du tycker om att skriva och framförallt  att skapa

Om du hatar att skriva eller om skrivandet inte kommer på ett naturligt sätt för dig, är det förmodligen inte något för dig att driva en blogg. För att skapa en bra blogg krävs regelbundna, betydande förbättringar, att du svarar på kommentarer, skriver kommentarer på andra bloggar och mycket mer. Var och en av dessa framgångsfaktorer kräver skrivande. För att du ska bli en framgångsrik bloggare måste du kunna skriva flitigt.

Ditt bloggämne behöver vara kul och unikt

Ett mycket effektivt bloggande kommer att kräva frekvent skrivande, meningsfullt innehåll i förhållande till sin bloggs ämne för att få in nya besökare, hålla publiken attraherad och hålla läsarna kvar. Om du bara är lite intresserad av din bloggs ämne kommer det att bli en utmaning att logga in dagligen publicera nya, spännande artiklar eller blogginlägg och kommentarer. Genom att välja en nisch som du är intresserad av blir det mindre svårt att uppdatera din blogg med ett leende på läpparna varje dag.

Dedikera tid till bloggandet

Att lyckas med bloggandet är verkligen en dedikation i form av ansträngning och tid och kräver en stor mängd disciplin och motivation. Se till att du har förmågan att passa bloggandet rakt in i din plan och vara engagerad i att hålla dig till den planen.

Du är trygg med att publicera dina egna åsikter och ideér

Som bloggare publicerar du dina tankar så att hela nätverket kan läsa dem. Även om det är fullt möjligt att förbli anonym … eller mystisk och bli en välmående bloggare, är anonym framgång inte normativ. För att locka till sig en stor publik och framstå som seriösa i bloggvärlden har fler och fler människor börjat skriva om sina personligheter och en hel del personliga detaljer på nätet. Därmed utsätts bloggskribenter för negativa svar på sina inlägg, och ofta är dessa negativa åsikter oftast otrevliga. De bästa bloggarna är förberedda på kritik.

Du är redo att lära dig allt som rör din blogg

Att skriva en blogg kräver vissa kunskaper om nätvärlden och grundläggande programvaror. Om du är skeptisk på grund av din dator och dina färdigheter med programvaran är bloggandet förmodligen inte för dig. Om du däremot är beredd att läsa och lära dig kommer du att kunna blogga.

Att skriva en blogg och även Internet i allmänhet är ständigt föränderligt; möjligen lär sig även de mest skickliga bloggarna regelbundet något helt nytt för att förbättra sina bloggar. För att bli en framgångsrik bloggare måste du vara beredd att sitta och lära dig hur man kommer igång och hur man bygger, underhåller och förbättrar sin blogg senare.

Tekniska bitar för att starta ny blogg

Denna delen av artikeln handlar om de tekniska aspekterna av att starta en blogg. Oavsett hur mycket expert du är på din nisch är du kanske inte expert på att hantera de tekniska aspekterna av att starta en blogg. Och det är helt okej. Jag att guidar dig genom processen att starta en blogg – från början till slut – så att du helt enkelt följer stegen och till slut har en blogg som är redo för dig att publicera ett inlägg direkt!

Nu sätter vi igång.

Välj din bloggplattform

Det här är det första du måste bestämma när du väl har fattat de beslut som jag pratade om i kapitel 1. Du måste välja din bloggplattform. Och jag tänker inte överösta dig med alternativ här. Vanligtvis väljer bloggare två alternativ – en gratis blogg på en populär bloggplattform som Blogger (som ägs av Google) eller WordPress(.com).

Annars väljer du en självhostad WordPress(.org)-blogg. Du kanske vill göra din forskning och läsa recensioner om webbhotell för att välja den bästa webbhotellstjänsten för dig själv.

I det första fallet behöver du uppenbarligen inte spendera pengar på hosting och till och med domän. Din bloggs webbadress kommer att se ut som https://www.dittnamn.blogger.com eller https://www.dittnamn.wordpress.com.

I båda fallen kan du välja ett eget domännamn. Men fortfarande kommer din blogg att ligga på en tredje parts plattform/utrymme. Du äger inte din blogg och detta är allvarligt. Jag har lärt mig min läxa när jag började så här. Jag hade två bloggar på Blogger och en vacker dag blev de raderade bara sådär.

Ja, bara så där.

Och än idag vet jag inte vad det beror på!

Så att planera att driva din företagswebbplats, som är din viktigaste affärstillgång, på ett tredjepartsutrymme är rena självmordet. Bortsett från att du inte äger det utrymmet har du också en hel del begränsningar – när det gäller att tjäna pengar på din webbplats, lägga in annonser, anpassa designen efter din smak – är dina händer bundna.

Och jag tycker verkligen inte att det är bra. Du bör kunna göra vad du vill med din webbplats – för det är trots allt din webbplats. När du väljer det självhanterade WordPress-alternativet betalar du för webbhotell. Och du är värd för din webbplats på ditt eget utrymme.

Och du bestämmer över den!

Hur låter det?

Plus att om du ska ha din blogg som en seriös affärstillgång och utlopp, vilket jag antar att du säkert gör, är det ett måste att investera lite pengar för att göra den till din egen.

Välj namnet på din blogg (och därmed domännamnet).

domänregistrering

Här kommer den roliga biten – att namnge ditt barn.

Hur roligt det än låter är det faktiskt inte så roligt – utan innebär en allvarlig proportion också, eftersom det är ditt företag. Det är din identitet på nätet.

Så du måste ge det rätt namn. En del föredrar att låta webbplatsen vara uppkallad efter sitt eget namn. Marie Forleo, Nathalie Lussier, Neil Patel är några exempel. Min heter ju PetterHedman.se.

Andra namnger sin webbplats utifrån vad den handlar om. Savvy Blogging Tips, Slick Wellness, Tech Buzz Online är några exempel. Det finns för- och nackdelar med båda tillvägagångssätten. Så jag ska nog lämna det till dig. Du kan döpa den efter ditt eget namn. Detta kan vara till stor hjälp om ditt företag är baserat på dig. Och om du är ansiktet utåt för ditt företag.

Men det kan också finnas några nackdelar. Folk kommer inte exakt att veta vad din webbplats eller ditt företag handlar om bara genom att titta på namnet. Och om du av någon anledning (t.ex. byte av yrke, byte av passion etc.) i framtiden vill sälja din webbplats kan det vara svårt att göra det eftersom din webbplats är knuten till ditt namn.

Å andra sidan har ett beskrivande eller förklarande namn sina egna fördelar. Du kan lätt låta människor veta vad ditt företag handlar om. Du kan inkludera potentiella nyckelord i ditt domännamn för att få ytterligare fördelar. Om du i framtiden vill byta webbplats/företag kan du fritt göra det.

Men om du vill knyta ditt företag till ditt namn genom att märka det så kommer du att sakna det.

Så det är helt upp till dig att bestämma!

När du väl bestämt dig för webbplatsens namn måste du registrera domänen. Jag rekommenderar Godaddy för domänregistreringar.

Välj en design för din blogg – Skapa blogg

Detta är också en mycket viktig aspekt, även om den oftast förbises av många bloggare! De flesta nybörjarbloggare anser att ett varumärke, en nisch och SEO är mycket viktigt och försummar utseendet på en blogg.

Även om det är sant att SEO, ditt varumärke, nischen och det faktiska innehållet du publicerar är det som spelar roll för slutläsaren, kommer du att misslyckas om du inte lyckas presentera allt detta på ett visuellt engagerande sätt.

Jag säger inte att du ska satsa på ett iögonfallande tema och glömma innehållet eller SEO. Men du bör lägga lika stor vikt vid utseendet.

Som ett populärt talesätt säger, dömer folk fortfarande en bok efter dess omslag.

Så ja, utseendet spelar roll.

Men det knepiga med att hitta rätt utseende för en webbplats är följande – till skillnad från en bok, en skjorta eller en klänning, är det inte bara ”utseendet” som är avgörande för webbplatsens utseende.

Det är kombinerat med andra saker som SEO, funktioner, användarvänlighet, enhetsvänlighet och mycket mer. Så du måste vara mycket försiktig med hur du väljer ett tema för din webbplats. Du bör koncentrera dig på alla de aspekter som nämns ovan och hitta en balans.

Om du är alltför intresserad av utseendet/designen kanske du inte ser till SEO-aspekterna av ett tema, eller vice versa. På samma sätt gäller det för alla andra funktioner i temat.

När det gäller teman har jag två rekommendationer – Genesis-ramverket och dess barnteman samt Thrive-teman. Jag har haft stor erfarenhet av att använda olika teman från dessa två personer och jag är imponerad.

Jag använder deras teman på en rad olika av mina webbplatser, och liksom mina kunders webbplatser. Om du däremot är intresserad av att få ett eget tema utformat för att få din webbplats att se unik ut kan du få ett utformat av oss!

De viktigaste WordPress-plugins du behöver

När det gäller WordPress är plugins alltid en välsignelse. Du kan utöka funktionerna och funktionaliteten på en webbplats bara genom att lägga till ett plugin. Och det finns otaliga plugins i WordPress-pluginförrådet för alla de ändamål du kan tänka dig! Jag menar, du kan aldrig få slut på alternativ. Förutom de kostnadsfria plugins har du också massor av premium WordPress-plugins som kan få vilket jobb som helst gjort för dig.

Så här är mina rekommendationer när det gäller plugins för din WordPress-webbplats. Innan du kollar in listan, låt mig säga dig detta – det är inte bra att ladda din webbplats med plugins.

Även om du har en mängd av dem och även om du kanske är frestad att prova dem alla, tänk på att varje ytterligare plugin som du installerar på din WordPress-webbplats kommer att lägga sin egen del av belastningen på den.

Du måste hålla koll på laddningshastigheten på din webbplats kompis, annars kommer du att få problem med att tillfredsställa både dina läsare och sökmotorer. Med det sagt är det nästan omöjligt att gå utan ytterligare plugins. Så här är det, du behöver inte installera dem alla. Välj bara de som du verkligen behöver!

Skapa blogg WordPress

1. WordPress SEO

Detta är utan tvekan det bästa plugin (gratis) hittills för att ställa in din WordPress-blogg på rätt-SEO sätt. Pluginet passar både nybörjare och avancerade bloggare. För en fullständig installationshandledning för pluginet hänvisar jag dig helt enkelt till det här blogginlägget där jag har förklarat alla detaljer fullt ut.

Bortsett från WordPress SEO finns lista över SEO-plugins som du kan använda.

2. W3 Total Cache

Det här är ett utmärkt plugin för caching. Du behöver ett caching-plugin för att hjälpa till att öka laddningshastigheten på din webbplats.

3. Social Warfare

Du måste införliva knappar för social delning i dina blogginlägg; samt dina länkar till sociala profiler på din webbplats för att öka din följarskara. Social Warfare är ett bra plugin som jag använder på alla mina webbplatser och som hjälper till att öka delningarna.

Det är ett snyggt och lätt plugin som inte belastar din webbplats i onödan. Förutom Social Warfare finns här en lista över plugins för social delning som du kanske vill överväga.

4. Contact Form 7

Jag är säker på att du behöver sätta upp en kontaktsida på din webbplats så att dina potentiella kunder och läsare kan kontakta dig. Contact Form 7 är ett enkelt och gratis plugin som du kan använda för detta ändamål. Det gör jobbet ganska snyggt.

Den enda nackdelen är att insticksprogrammet kan se lite svårt ut att börja arbeta med för vissa bloggare. Om du tycker det, så finns lista över kontaktformulär plugins som du kan prova!

5. TablePress

Om du vill sätta upp tabeller av någon anledning – som recensioner av produkter som jämför funktioner eller något som kräver en tabell – är det här pluginet ett coolt val!

6. Yet another related post plugin

Att få dina läsare att stanna kvar länge på din webbplats är en bra sak! Du måste göra allt du kan för att få dem att stanna kvar. För det första, om läsarna lämnar din webbplats på mycket kort tid kommer det att bidra till avvisningsfrekvensen – vilket inte är bra.

Att ha en hög avvisningsfrekvens kommer att signalera till sökmotorerna att din webbplats inte välkomnas särskilt väl av dina läsare. Genom att visa relaterade inlägg efter dina blogginlägg ger du dina läsare en chans att stanna kvar på din webbplats och utforska mer innehåll. Det här insticksprogrammet gör det ganska enkelt att göra det.

7. WordPress populära inlägg

Om du har ett sidofält är det en bra idé att visa upp dina populära inlägg i sidofältet. För detta kan du använda detta plugin som gör jobbet ganska snyggt.

8. Broken Link Checker

Det här insticksprogrammet körs i bakgrunden och kontrollerar och rapporterar automatiskt trasiga länkar på din webbplats. Du kan hantera dessa länkar genom att antingen avlänka dem eller markera dem som fasta).

9. Thirsty Affiliates

Ett snyggt plugin som hjälper dig att hantera, dölja och spåra affiliatelänkar. Du kan ha alla dina affiliatelänkar på ett ställe, lägga till dem enkelt i ditt innehåll utan att lämna din WordPress-instrumentpanel och spåra dem.

10. WP Smush – bildoptimering

Det här insticksprogrammet hjälper dig med att ändra storlek på dina bilder. Oavsett vilken storlek på bilden du använder kommer det här pluginet att komprimera bilden samt ställa in en maximal bredd och höjd för bilden.

Att ha stora bilder på din webbplats, särskilt om du använder många av dem, påverkar webbplatsens laddningshastighet. Så detta plugin är ett måste!

11. Anti-spam

När du väl har din webbplats igång kommer spam säkert att bli ett problem. Kommentar Spam är en sådan sak som inte bara visar sig vara irriterande utan också kan göra det svårt för dig och dina läsare att identifiera äkta kommentarer från de spammiga. Med mycket skräppost blir det också mycket skrämmande att behöva moderera kommentarerna.

Anti-spam-plugin hjälper dig att blockera kommentarspam automatiskt. Detta är en livräddare!

12. WP-Optimize

Detta plugin hjälper dig med att städa upp och optimera din WordPress-databas, utan att du behöver ha kunskap om PhpMyAdmin eller något tekniskt. Det har också många andra funktioner för att hålla din databas i form – kolla in dem här. Det är i stort sett allt. Nu antar jag att du har valt WordPress(.org)-vägen för att ha en egen värd WordPress-blogg.

Slutsats: Skapa WordPress Blogg

Du kan nu se att det inte krävs några kodningskunskaper för att starta din egen WordPress-webbplats. Om du kan grunderna kan du göra en på nolltid. För fler grundläggande och avancerade tekniker kan du fortsätta att besöka ”Petterhedman.se” eller prenumerera på de nästintill dagliga inläggen här på sajten. Vad du behöver är lite jävlar anamma när du skall sätta igång med skrivandet på Internet, men det kommer bli enklare med tiden, när du blir varm i kläderna.

Blogga med WordPress

Om du fortfarande har några frågor kan du fråga oss när som helst genom att bara kommentera nedan. Om du dessutom vill ha något premiumtema med särskild rabatt kan du kontakta mig. Om du fortfarande är förvirrad över att bygga din egen webbplats, låt mig få veta och jag kan hjälpa dig till överkomliga priser.