Skaffa dig en hobby: Livet blir bättre

Jag har så länge jag minns haft en eller flera hobbys, som jag underhållit mer eller mindre hela tiden. I perioder när jag bott utomlands har dessa hobbys fått stryka på foten, men jag har tagit upp de när jag kommit hem till Sverige igen. En hobby gör så mycket med dig på flera plan, så jag rekommenderar verkligen alla att ha en spännande kul och utvecklande hobby. Eller flera såklart!

En hobby ger livet mer mening

Här nedan kan du se flera fördelar med att ha en hobby samt få tips och råd på vad du kan välja för hobby, som kan hjälpa dig både fysiskt och psykiskt. Hälsosamma hobbys som kan hjälpa dig att må bättre fysiskt, mentalt och känslomässigt.

Fritidsaktiviteter kan göra underverk för dig, även om du inte anstränger dig. De lindrar stress, skärper ditt fokus och gör ditt sinne skarpare. Och de låter dig ha mycket roligt medan du gör det. Här är fem hobbyer som kan hjälpa dig att må bättre fysiskt, mentalt och känslomässigt.

1. Vandring

Om du gillar naturen kan du överväga att gå med i en vandringsklubb. Då får du inte bara lite konditionsträning, utan du träffar också andra som delar din kärlek till naturen. Vandring förbättrar din fysiska uthållighet och tränar dina muskler. Dessutom hjälper det till att minska stressen. Om du bor i en storstad kan du prova på stadsvandring. Och kolla in Google sök för att få kontakt med andra och lära dig mer om vandring och vandringsleder i din stad.

vandrig som hobby

2. Volontärarbete

Volontärarbete är en av de mest givande hobbys som finns och hjälper dig också att engagera dig i ditt samhälle. Studier tyder på att människor som ger sin tid till andra också kan belönas med bättre fysisk hälsa, inklusive lägre blodtryck och längre livslängd. Hemlöshetsjourer, kyrkor, offentliga skolor, ideella organisationer för sociala tjänster, sjukhus, livsmedelsbanker, djurskyddsanstalter, pensionärshem – alla söker efter samhällsengagerade människor som du. Och du kommer att träffa nya fantastiska människor.

3. Matlagning

Genom att lära dig laga ny mat lär du dig inte bara att äta hälsosamt, utan du får också kontakt med andra. Du kan anmäla dig till en matlagningskurs som låter intressant, till exempel etiopisk eller fransk matlagning. Om du inte är en sådan som gillar kurser kan du köpa en hälsosam kokbok som inspirerar dig och laga ett nytt recept en eller två gånger i veckan. Dessutom kommer dina vänner och din familj att tacka dig för alla läckra, nya och exotiska måltider.

matlagning som hobby

4. Lär dig ett nytt språk

Att lära sig ett nytt språk är både roligt och utmanande, men det introducerar dig också till kulturella aspekter av länder som talar det språket. Och personer som lär sig ett andra språk, även i vuxen ålder, kan bättre undvika kognitiv nedgång i ålderdomen. Prova att skriva in dig på en språkkurs på din lokala folkhögskola eller kolla in programvaror för språkinlärning. Oavsett vilket kommer du att imponera på alla du känner, och du kanske till och med får lust att resa utomlands.

5. Gå på bondemarknader

Bondemarknader är inte bara till för att handla; de ger dig möjlighet att träffa de bönder som odlar din mat och lära dig om ansvarsfulla ekologiska odlingsmetoder. Den här hobbyn kan bli en del av din rutin för matinköp, så att du kan unna dig färska bakverk, råvaruprover och blommor. Att gå på bondemarknader ger dig dessutom kontakt med andra i ditt samhälle.

bondens marknad

Hur hobbys lönar sig

Ibland kommer arbete och liv i vägen för att ha en hobby. Det är synd eftersom ditt fysiska och psykiska välbefinnande verkligen gynnas.

Särskilt:

Hobbys hjälper dig att ta en paus

De är roliga och ändamålsenliga. Du kommer att känna dig produktiv när den stress du känner smälter bort.

Skapar spänning och glädje

Många tycker att hobbys hjälper dig att känna dig upphetsad och passionerad eftersom du ägnar dig åt en aktivitet som du verkligen tycker om och kan knyta an till. När du gör något som får dig att må bra, som en hobby, aktiveras ett område i hjärnan som kallas nucleus accumbens och som styr hur vi känner oss i livet i allmänhet. Aktiviteter som du tycker om stimulerar också hjärnans septalzon – det område där du känner dig bra – och det gör att du känner dig lycklig.

Kan ge en bra utmaning

Hobbyer, som att lära sig flyga, kan utmana dig både mentalt och fysiskt på oväntade sätt. Dessa nya utmaningar kan öppna ditt sinne och förändra ditt perspektiv på livet.

Hjälpa dig att få nya vänner

Hobbys kan förvisso vara ensamarbete, men de kan också vara något som får oss att komma ut i våra samhällen, träffa människor som vi annars inte skulle träffa, dela våra passioner och knyta nya band. Om du ägnar dig åt hobbys som vandring kan du lätt träffa nya människor med samma intressen genom vandringsgrupper. Samma sak gäller om du tar kurser för att följa dina intressen.

Är bra för att släppa ut lite ånga

Hobbyer är ett utmärkt sätt att släppa ut stress, eftersom du ger ditt sinne något annat att fokusera på än arbete.

Kan ge fysiska hälsofördelar

Nöjes fulla aktiviteter kan bidra till att sänka blodtrycket och till och med hjälpa dig att förbränna kalorier, beroende på hobby.

Har du ingen egen hobby du ägnar dig åt eller längtar efter att få sätta igång med på din lediga tid, så se till att skaffa dig en kul sak du kan fördjupa dig och hänge dig åt. Det är som sagt både bra för det fysiska och det mentala. Njut fullt ut!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *