Skaffa Webbhotell: Välja rätt webbhotell för din blogg

Välja webbhotell till din webbplats

Vad bör man egentligen titta efter när man letar webbhotell? Är du nybörjare och ska driva en vanlig mindre hemsida räcker det med ofta grundinställningar, men det kan vara viktigt vilka applikationer som finns tillgängliga via så kallade one-click-installers.

Här hittar du Sveriges bästa webbhotell

Jag har satt ihop en lista på alla de allra bästa webbhotell som finns i Sverige för att du skall kunna skaffa dig en blogg eller webbplats och arbeta med denna så tryggt, snabbt och säkert det bara går. Med ett väl fungerande webbhotell får du minimalt med bekymmer vad gäller hosting av din blogg/sajt.

Guide till rätt webbhotell

I denna guide tänkte jag gå igenom vad jag kontrollerar innan jag köper ett webbhotell. Oftast visar webbhotellen bara de vanliga siffrorna som bandbredd och utrymme, men vad gömmer sig egentligen under det webbhotellet du betalar för?

Valja webbhotell

29 frågor du ska ställa innan du köper webbhotell

Kriteriet för marknadsföring på nätet är en fullt fungerande webbplats och webbplatsens webbhotell är ryggraden i ditt företag. Om de ger dålig prestanda kan det förstöra ditt projekt.

Här är några frågor som på avgörande områden som du bör ställa innan du registrerar dig ett webbkonto på ett webbhotell:

Diskutrymme

Avgöra hur mycket diskutrymme du behöver är viktigt. Du bör även tänka på en framtida expansion så se till att du inte träffar webbhotellets utrymmes gränser i ett senare skede.

  • Hur mycket diskutrymme får man
  • Kan lagringsutrymme uppgraderas i ett senare skede?
  • Finns det en maximal övre gräns?

E-post-konton

De flesta webbhotell tillåter webbplatser att använda e-postklienter för att läsa deras e-post, även en del mobiltelefoner. De stödjer både POP och IMAP samt erbjuder SMTP-server som du kan ansluta till för att skicka ut din e-post. POP 3 e-post är den mest populära eftersom det gör att din e-post kan ses från alla webbläsare samt Outlook och Eudora. Det är viktigt för företag att få en plan som erbjuder flera e-postkonton.

  • Hur många e-postkonton kan man ha?
  • Vad är e-post användare politiken? Finns det några gränser för antalet e-postmeddelanden per timme/dag?
  • Vad är storleken på brevlådan på olika paketlösningar?
  • Vad kan den maximala storleken för en bilaga?
  • Kommer domännamnet att finnas i e-postmeddelanden?
  • Vad är kostnaden för att lägga till extra e-post/konton?

Bandbredd

Vissa webbhotell begränsar data som kan överföras och detta kan visa sig vara ett hinder om din webbplats förväntas få ett stort antal besökare.

  • Vad är det för uppgifter som kan överföras?
  • Finns det en bestämmelse om stora dataöverföringar?

Support

Kunden och tekniskt stöd är ett stort avgörande. Du vill inte vänta på att personalen ska vakna upp i händelse av ett problem. Med en hemsida som drar in pengar och ligger nere 24 timmar kan det innebära en finansiell förlust.

  • Är de tillgängliga 24/7?
  • Hur länge det tar för att få ett svar?
  • Tar de betalt för teknisk support?

Skaffa webbhotell

Säkerhet

Ett bra webbhotell är ett som inte installerar onödiga program, som upprätthåller dubbla brandväggar och fixar kryphål direkt när de upptäcks. Deras servrar bör finnas på avlägsna platser med säkerhetskopior som placeras på olika platser. Detta skyddar dina webbplatser från hackning, server problem, strömavbrott och andra problem.

  • Vad för skydd erbjuder de?
  • Hur säker är webbplatsen?
  • Vad har de för skyddsplan så att din webbplats inte blir hackad?

Kontrollpanel

Detta är en mycket viktig fråga eftersom C-Panel och Plesk är mycket lätta att arbeta med.

  • Vilken typ av administrationspanel erbjuder de?

E-handel

Om du ska ha en e-handelsplats, måste du ta reda på följande.

  • Har de stöd för SSL?
  • Kan de erbjuda e-handel programvara?

Domäner

Hosting krävs först när du ger ett namn på din webbplats – ett domännamn. Du kan få ett domännamn registrerat genom ett av de många domänregistreringsföretag och sedan koppla domännamnet till ett webbhotell. Alternativt, om ditt webbhotell registrerar domännamn kan du få det genom dem. Men jämför först priset med andra domänregistreringsföretag.

  • Kan de registrera domännamn?
  •  Vilka är deras kostnader för att registrera dig?

Webbplatsdesign

Detta är den del där du skapar din faktiska webbplats. Du kan hyra designers för att göra detta för dig eller så kan du göra det själv. Många webbhotell erbjuder också ett verktyg som kallas Site Builder som har färdiga templates man kan använda.

  • Har de en Site Builder programvara?
  • Har du full kontroll över innehållet?
  • Hur många färdiga mallar har de?

Kostnad

Var tydlig med vad du får betala för. Läs mellan raderna eller ifrågasätt dem om du tror du har hittat några dolda kostnader.

  • Vad är den totala kostnaden för webbhotell?
  • Vilka är de årliga avgifterna?
  • Finns det några underhållsavgifter?
  • Finns det några extra avgifter? Om ja, vilka är de?

Det är egentligen inte så komplicerat som det verkar. Du måste bara veta vad du ska titta efter i ett webbhotell och se till att dina krav uppfylls. Med så många webbhotell som erbjuder olika planer så kan det vara värt att göra lite forskning och få det bästa för att undvika problem vid ett senare tillfälle.

Basta webbhotell bestall

Kontrollera versioner på mjukvaran

Jag tar alltid för vana att kontrollera vilken version det är på mjukvaran. Jag har tyvärr varit med om webbhotell som till exempel körde PHP 4.0 väldigt länge utan att uppdatera. Kontrollera versioner för PHP, MySQL och .NET ifall du använder det. Man vill inte råka ut för ett bakslag att funktioner inte fungerar etc. när man väl har köpt sitt webbhotell.

Tillgång till cronjobs

Cronjobs används för att schemalägga vissa uppgifter. Det kan till exempel handla om att schemalägga till exempel ett e-postutskick eller att en upprensning av backupfiler ska köras. Har du planer på att schemalägga uppgifter kontrollera så kan du köra cronjobs eller liknanden.

Antal databaser du får tillgång till

Det här är alltid extra viktigt att kontrollera. Vissa webbhotell erbjuder endast 1 databas, vissa 5 och vissa erbjuder obegränsat. Kontrollera med webbhotellet hur många databaser du får tillgång till och om du kan administrera användare och rättigheter till dina databaser.

Koppla på fler domäner

Köper du ett webbhotell för någon hundralapp i månaden vill du gärna kunna koppla på flera domäner till webbhotellet. Vissa webbhotell tillåter endast en domän per webbhotell och vissa erbjuder fem extra domäner. Hur ser ditt behov ut för antal domäner? Kontrollera gärna hur många extra domäner du kan koppla på.

Möjlighet att köra egen PHP.ini

Är du en mer avancerad användare av PHP kanske du till tweaka konfigurationsfilen lite. Vissa webbhotell erbjuder detta och det gör du ofta i webbhotellets kontrollpanel.

Hur mycket minne är PHP tillåtet att använda

Kontrollera gärna hur mycket ram-minne PHP får tillgång till. Detta kan vara användbart med mycket minne om du hanterar och beskär stora bilder eller genererar PDF-filer. Du kan även kontrollera “Post max size” och “Upload max filesize” variablerna i PHP:s inställningsfil, dessa inställningar bestämmer hur stora filer du får ladda upp via webbläsaren.

Detta är de saker du bör kontrollera extra noga innan du köper webbhotell. Det är oftast saker som dessa som skiljer de dyra webbhotellen från de billiga. Är det något mer du undrar över eller tycker att jag glömt i denna guide om att ”skaffa webbhotell”, så hör av dig via mail eller nedanför här i kommentarerna.