WordPress: Det enda bloggalternativet?

Skall man välja WordPress som blogg?

Jag svarar snabbt på den första frågan – nej, Det finns många andra bloggalternativ. En snabb sökning på sökmotorerna efter ”free blog” och ”blog open source” och på svenska ”gratis blogg” ”skapa blogg” visar att det finns många webbplatser som är villiga att vara värd för din blogg eller ge dig gratis programvara för att göra det själv. Jag skall försöka besvara frågan om bästa blogg i detta inlägg.

Så varför WordPress?

När jag 2012 började arbeta med WordPress var mitt främsta mål att förstå vad allt detta ”bloggande” handlade om. Jag var inget stort fan av att skriva på nätet, men jag förstod att bloggar var på väg att förändra saker och ting. Jag fattade snabbt att en blogg var bra för mig och att jag kunde nå ut med min kryddfirma, som jag då ägde.

Wordpress blogg

Snabbt att starta blogg med WordPress

Och en anledning var enkel – äntligen kunde webbplatser drivas och underhållas av personer utan teknisk erfarenhet. Man kunde skapa på webben utan att ha speciella förkunskaper inom programmering.

Även om det fanns problem till en början, övertygade en jämförelse mellan en WordPress-webbplats och en vanlig webbplats mig snart om att en blogg var en bra väg att gå. Man var mer flexibel med en WordPress blogg än en statisk webbplats.

Enkelt med design av WordPress

Och under årens lopp har WordPress utmärkt sig genom att erbjuda ett utseende som inte är en blogg om man vill det. Det är till exempel lätt att skapa en webbsida på framsidan som inte ändras och som inte är en lista med inlägg. Resultatet är att bloggprogrammet enkelt skapar en vanlig webbplats, och att underhålla den är en enkel fråga om att köra bloggprogrammet.

Enklare med WordPress än konkurrenterna

Och även om det inte precis är ”enkelt” är det enklare än att hålla på med FTP, CHMOD, HTML-redigering och andra webbplatsverktyg och innehåll som många webbplatsansvariga tidigare var tvungna att göra. Så bloggar är bra, och WordPress har funktioner som gör det lätt att använda på webbplatser som inte är bloggar – är det allt?

Snabba uppdateringar och många plugins

Nej, det är populärt – och den populariteten talar till dess fördel. Även om det är sant att ett mer populärt program kommer att uppmärksammas av hackare (vilket kräver säkerhetsuppdateringar), innebär det också att det åtgärdas snabbare – ett plus. WordPress har utvecklats till att bli en fantastisk plattform de senaste 5 åren kan jag tycka. Den kommer man långt med oavsett förkunskaper.

Du kan designa WordPress som du vill

Och när det finns en fråga har ofta någon ställt den – och svarat på den – före dig, så en snabb titt på nätet löser dina problem. Och det gäller även produkter från tredje part. En mängd olika plugins och teman som förbättrar WordPress innebär att många saker du vill göra redan finns tillgängliga – det är bara att ladda ner och använda. Så ja, WordPress är en av många – men den står också ensam!