Bloggar du: Eller tänker du och bloggar sedan?

Hur man bloggar rätt: Tänk först – Skriv sedan

När du skall blogga skall du dra nytta av din energi – men om energin är felplacerad eller felriktad kan det verkligen skada din bloggs chanser att nå upp till nya höjder. Låter det dumt/sjukt/upplysande? Ja – och nej. Beviset är att inlägg ibland försvinner på bloggar. Vi har alla sett det – ett något ”utåtriktat” utspel som är borta nästa dag.

Man skriver först och tänker sedan – Fel ordning

Det händer att folk skriver och sedan tänker. Resultatet, även om det bara är online i några minuter, kan påverka människor, och inte alltid på ett positivt sätt – och det kan skada din blogg. Nyckeln är att undvika det när det är möjligt. man kan hetta till och så blir det ett hetsigt inlägg som inte är genomtänkt och det är verkligen inte bra för dig sajt på sikt. Folk kan tappa förtroendet för dig som person och dina ansträngningar på webben.

Blogga inte arg

Mina förslag:

  • Tänk efter. Förstå anledningen till inlägget. Om du känner dig känslosam inför att få inlägget skrivet, fråga dig själv om resultatet kommer att vara något du vill ha på din blogg. Det är lätt att skriva fel saker i stundens hetta.
  • Radera. Anledningen är att oavsett hur charmigt ett stycke, en mening eller till och med en ordvändning är för tillfället, om det inte hjälper din blogg, så är det borta. Samma sak gäller för ett helt inlägg. det skall vara ett bra inlägg ur flera synvinklar för att du skall publicera det.
  • Vänta. Om ett inlägg upprör dig kan det uppröra andra. Jag rekommenderar att du sitter på inlägget ett litet tag. När du är coolare, fråga dig själv om inlägget fortfarande är värt din blogg. Ta en dag eller så, så att du verkligen hinner få lite perspektiv.
  • Redigera. Om du har en mening som går över gränsen till ansvarsfullt, skriv om eller ta bort meningen. Om lite klippning och omskrivning kan rädda ett bra inlägg, gör det då.
  • Dela. Låt någon annan (offline) läsa det. Du vill inte bara ha feedback, du vill också veta om det retar upp andra människor. Välj någon du har förtroende för och be denne att läsa din bloggpost.
  • Passion är en viktig del av varje bra blogg. Men felriktad passion kan ge dig problem – eller åtminstone förvirra budskapet som din blogg sänder ut och försämra dina chanser till framgång.

Var noga med din sajt och ditt rykte Online

Se upp med vad du skriver, planera – och publicera sedan bara ditt bästa. Var aktsam om dig och din person Online. Såklart kan man brusa upp och bli förbannad, men försök att ta ett par djupa andetag och rensa huvudet innan du går igång för mycket och kör för hårt i dina blogginlägg.

Gör du det för ofta eller mot fel personer på fel sätt, så tappar andra människor förtroendet för dig och din blogg. det är verkligen inte värd det alls. Ta det lugnt online och skapa positivt innehåll, som servar dina besökare med värdefull information.