Så här vistas du bäst i naturen – En liten guide

Jag älskar naturen! Så nu har jag sagt det. Naturen är där jag och många andra kan slappna av och bara vara ett med jorden och allt det härliga som finns utomhus. Jag har alltid varit ute mycket och älskar det verkligen! I denna artikel skall jag visa på några saker som är bra att tänka på när man skall vara utomhus i vår vackra natur.

Vistas i naturen på rätt sätt

Allemansrätten ger dig en unik möjlighet att vara på annans mark utan lov. Att bada en varm sommardag, går med hunden i skogen och att göra upp eld i en skogsglänta. Vi nyttjar allemansrätten näst intill varje dag och är en förutsättning för att njuta av naturen och utöva de sporter eller det friluftsliv vi älskar.

Jag har bott utomlands och där har du inte rätt till naturen alls på samma sätt som vi har här i Sverige. Allemansrätten är en enorm fördel för oss som vistas utomhus här och vi skall kika på några av alla de fördelar som denna ger och hur du kan vara ute i naturen på bästa och mest varsamma sätt, så att den bevaras för dig och andra.

alska naturen

Saker att tänka på ute i naturen

Här är några av mina frilufts principer. Den viktigaste är nog att inte göra några tillfälliga bord och bänkar där jag slår läger, och att inte lämna några spår efter mig. Var aktsam och skräpa för allt i världen inte ner ovasst vart du befinner dig.

  • Följ alltid områdets regler eller allemansrättens principer, för att förhindra så mycket skada och störning som möjligt!
  • Lämna rovfåglarnas boträd och fågelskärr i fred.
  • Håll dig till markerade leder och stigar så långt det går.
  • Ta ingen genväg eller gå inte bredvid stigen i onödan.
  • Var försiktig i synnerhet på berghällar med lava och blöt mossa då de är mycket känsliga för slitage.

Var aktsam om naturen

Kom ihåg att det alltid är förbjudet att göra upp öppen eld när varning för skogsbrand utfärdats.

  • När du ska göra upp eld, använd anvisade eldplatser om det är möjligt.
  • Om eldplats inte finns, lösgör det översta mosstäcket och rulla det åt sidan. Lägg gärna stenar i botten för skydda underlaget.
  • Elda aldrig direkt på berghällen. värmen spräcker nämligen bergsytan.
  • Släck elden omsorgsfullt med vatten, rulla tillbaka den lösgjorda mosstäcket på sin plats.
  • Städa upp eldplatsen efter dig så att det inte syns något spår efter dig. Lägg även tillbaka stenar som du har använt.

Undvik att slå läger på lava och mossa som är slitagekänsliga områden.

aktsam om vattnet

Aktsam om allt vatten ute

Diska aldrig i vattendrag. Ta diskvatten i ett kärl och häll ut smutsvattnet på land tillräckligt långt bort från vattendragen så att vattnet sugs in i jorden. Om toaletter saknas, gräva en liten grop för avföringen med en planteringsspade.

Vi vill ju alla att naturen skall klara sig i generationer framöver och verkligen vara en fridfull och orörd plats för oss och andra att njuta på och då är det viktigt att man tar vara på naturen på allra bästa sätt. var aktsam och noga samt använd alltid sunt förnuft när du befinner dig ute i vår vackra natur.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *