Vad är en VPS: Hur fungerar Virtual Private Server?

Vad är en VPS lösning?

Virtual Private Server, eller VPS, är en typ av hosting där man partitionerar upp en fysisk server och simulerar flera serverar. Fördelen med just VPS är att varje virtuell server agerar nästan precis som en vanlig dedikerad server där varje virtuell server har ett eget operativsystem med egna program.

Fördelen med det här är att vi som inte riktigt behöver en dedikerad server men som har växt ur det vanliga webbhotellet har ett alternativ att välja på. VPS är ett mellanting mellan ett vanligt webbhotell och en egen dedikerad server, som är klart det bästa men även det dyraste alternativet.

Säkerhet

En VPS kan erbjuda betydligt bättre säkerhet än ett vanligt webbhotell då VPS:en kör i sitt egna operativ-system där utomstående användare inte kan påverka ditt system. Ingen får åtkomst till ditt system när du använder dig av VPS lösning.

Vad ar en vps

Flexibilitet & frihet

Det som gör VPS och dedikerad server så likvärdiga är just flexibilitet och frihet som VPS ger dig. Med root tillgång så kommer du åt att installera egna program på servern som kan behövas vid drift av olika webbtjänster. Många företag väljer en VPS för enkelheten snabbheten och den förbättrade säkerheten gentemot ett vanligt webbhotell.

Garanterad Prestanda

Här skiljer det sig ordentligt med en VPS och ett vanligt webbhotell för i ett webbhotell slåss alla kunder om prestandan på en server medans kunderna på en VPS har blivit tilldelad si och så mycket CPU/RAM och lagring. Det här betyder att om någon kunds hemsida får mycket stor anstormning besökare en dag så kommer det inte påverka din hemsida.

Nackdelar med VPS

VPS har faktiskt nackdelar, en av de större är att VPS fungerar precis som en dedikerad server och när det kommer till installation, konfiguration och uppdateringar så måste du göra det själv. Skulle webbservern krascha en lördag kväll så måste du vara där och starta om webbservern samt hålla koll på system-uppdateringar och säkerhetsfixar.

Mycket av det här kommer att ta tid och då finns risken att det tar för mycket tid samt fokus ifrån din kärnverksamhet.

Behöver jag en VPS lösning?

En VPS kan vara svaret på alla dina behov men med tanke på det tekniska kunnandet som behövs för att driva en VPS så passar det långt ifrån alla. Så innan du flyttar till en VPS behöver du noggrant gå igenom fördelar nackdelar.