Skaffa inlänkar: 8 sätt att få länkar till din blogg

Länkar ger kraft till din nya blogg

För SEO eller sökmotoroptimering är det, som du säkert redan vet, viktigt att både optimera själva sidan rent tekniskt, s.k. On Page-optimering och att förse hemsidan med inkommande länkar (också kallat inlänkar eller bakåtlänkar) som är det viktigaste i arbetet med Off Page-optimering.

Tar tid att erhålla länkar

Att skaffa inlänkar kan kännas krångligt och ibland vet man inte riktigt var man ska starta. Men det behöver inte vara enormt tidskrävande. Du vill helst få kraftfulla och relevanta länakr från sajter, som givit dig länakr pga att du har en så pass bra blogg att den är värd att länka till. Det är inte alltid så lätt att få länkar, som man först kan tro. Du kan behöva hjälpa din blogg på traven, så den får kraft att ranka högt i Googles sökresultat.

Här är 8 snabba, enkla metoder att skaffa inkommande länkar:

1. Köp länkar

Google tycker inte om att man köper länkar och straffar massinköp. Undvik alltså tjänster från sajter som utlovar så och så många hundratals länkar med hög PR. Om du köper länkar, gör det helst från sidor med hög PR och med relevant, kvalitativt innehåll. Var som sagt aktsam när du skall köpa länkar. Jag själv undviker detta så långt det går.

 

Nyckelordsverktygen

2. Byt länkar

”I scratch your back if you scratch mine”. Tjänster och gentjänster är det vad det handlar om. Du ger en länk och får en tillbaka. Om du skriver e-mail, skriv personligt och riktat till personen i fråga. Skriv alltså inga massmejl. Bäst är det om du kan få till trevägs- eller kvadrubbelbyten, så att länkarna blir envägslänkar.

3. Webbkataloger/Directories

Utöver webbplatsens länk så får du förse webbkataloger med grundläggande fakta om din blogg eller företag. Vissa kataloger tar betalt för publiceringen och vissa tar betalt för att publicera snabbt. Det finns en del hyfsade svenska kataloger och många engelska.

4. Kommentera på bloggar

Välj helst bloggar utan ”nofollow”-attributet. Du kan söka på internet ”bloggar som följer” eller ”do follow blogs”. Annars får du ingen länksaft till din sida. Kommentera också helst på sajter som har innehåll som är relevant för din blogg. Skriv inte bara ett kort ”åh vad bra”. Försök skriva kommentarer som tillför diskussionen något.

5. Skriv i forum

Du får ofta ha en eller ett par länkar i din signatur. Använd den och tänk på ankartexten, vilket är viktigt för SEO. Även i och med registreringen i din profil kan du få uppge din hemsida. Men registrera enbart konton för sidor som är relevanta för din egen sida. Regga också bara konto på sidor där du själv vill återkomma med inlägg. Och när du väl skriver, skriv bara relevanta inlägg. Spamma alltså inte.

6. Gästblogga

Ofta behöver du inte skriva särskilt långa inlägg. Skriv nåt smart eller ha en poäng. Många bloggar tillåter gästinlägg. Förutom länken kan du naturligtvis även få besök till din sida. Samma här som ovan och alltid: se till att det är bloggar som följer. Man kan också göra det som ett utbyte, men det är alltid bäst med envägslänkar.

skaffa inlankar snabbt

7. Sociala bokmärken

Utnyttja bokmärken från social media som Facebook och Twitter. Google verkar lägga mer och mer tonvikt på sociala medier. Länkarna i sig är inte väldigt mycket värda, så här är det är viktigt att tänka i termer av volym. Försök att synas ofta och försök få folk att sprida din hemsida. Då har du också större chans att få naturliga länkar.

8. Artikelmarknadsföring

”Oj, skriva artiklar”? kanske du tänker. Verkar det svårt och ta tid? Nej, artikelmarknadsföring kan faktiskt också vara en riktigt snabb metod. Att skriva och publicera artiklar kan förvisso ta tid, men det är ett mycket bra sätt att skapa enkelriktade länkar med relevant innehåll som dessutom har de ankartexter som du själv väljer.

Snabba inlänkar

Hur snabbt och mycket du kan publicera är faktiskt mycket av en resursfråga och vilka metoder du använder. Det finns flera sätt att underlätta arbetet. Det finns exempelvis program som fixar färdigt artiklar åt dig genom att omvandla befintliga texter.

Om du inte har tid själv att skriva är det naturligtvis bra om någon annan kan göra jobbet för dig. Om du har ekonomiska resurser till din sökmotoroptimering kan du dessutom skaffa en ”content writer” som gör jobbet åt dig.

Sammanfattning:

Detta är 8 enkla sätt att skaffa inlänkar till din sajt för bättre sökmotoroptimering. Det finns otaliga andra sätt och vi kommer att fylla på denna guide för inlänkar med nya sätt inom kort. Den kommer alltså att byggas på.