Sälj din kunskap: Hur du kan sälja dina kunskaper och färdigheter online

Hur kan du sälja kunskap, färdigheter och tjänster på din blogg

Det är svårare än någonsin att tjäna pengar på sin blogg. Även om bloggar med hög trafik kan tjäna en hel del pengar på annonser, gör de det inte med annonsnätverk som AdSense. Istället betalar de för högklassig placering. Eftersom de anser att dessa förstklassiga annonslösningar är effektiva, drar de pengar från traditionella annonsnätverk som visar annonser. Detta gör att genomsnittliga bloggare får ständigt sjunkande intäkter.

Det finns ett annat sätt att tjäna pengar på din blogg. Istället för att försöka sälja produkter, antingen direkt genom affiliate marketing eller indirekt genom displayannonsering, bör du fokusera på en produkt som ingen annan blogg har. Fokusera på dig och dina färdigheter.

Identifiera dina färdigheter

Under dina år som bloggare får du vissa färdigheter. Detta kan endast ske om dessa färdigheter utgör en erfarenhetsbas som du kan omvandla till en karriär som frilansare. Det är bra att du ser vilka färdigheter och erfarenheter du själv innehar. Dessa kan du sedan omsätta i olika former av tjänster och produkter som andra kommer att ha nytta av.

salj kunskap online

Tänk bara på vad du lärde dig under din tid som bloggare

 • Du lärde dig att skriva och redigera. Detta är en grundläggande färdighet, men det är inte en färdighet som alla lär sig. Endast ständig övning kan göra dig till en kompetent författare. Bloggandet skapar denna typ av konsekvens. Om du har skrivit dagligen på din blogg i flera år har du utvecklat denna grundläggande färdighet. Du har lärt dig vilken typ av innehåll som får uppmärksamhet. Bloggare känner till statistiken för varje artikel de publicerar. De vet när en artikel är en succé och när den är en flopp. Denna färdighet, som du lär dig genom analys, kommer att hjälpa dig som frilansare, även om du inte kommer att analysera din statistik på samma sätt.
 • Du har lärt dig att skriva starka rubriker. Om du har god trafik till din blogg är det troligt att du åtminstone har lärt dig grunderna för att skriva artikeltitlar. Om du inte visste något om hur titlar lockar läsare skulle du inte ha några läsare alls. Med så många bloggar som kämpar om samma uppmärksamhet kommer bloggar med dåliga titlar att ignoreras.
 • Du har lärt dig att be om råd. Det är få som bygger en blogg på egen hand. Även om du skriver och redigerar alla inlägg, även om du skapar designen, har du hjälp utifrån. Ingen kan skapa en framgångsrik blogg bara genom att skriva och läsa några blogginlägg. De är en bra början, men för att komma vidare måste du prata med framgångsrika människor och ta reda på vad de gör. Att gå vidare är en ovärderlig färdighet.
 • Du har lärt dig att korrigera dig själv. Du har förmodligen ingen redaktör, så varje artikel är 100 % din egen. Om du inte redigerar den för att rätta till saker och ting kommer den att se slarvig ut och läsarna kommer att vända sig bort. Alla bloggare vet att du måste redigera din artikel, kanske flera gånger, för att göra den läsbar.

Om du inte har lärt dig dessa färdigheter ännu är du kanske inte redo att ta nästa steg. Det finns ingen skam i det. Som tur är har du fortfarande tid, för det är viktigt att du lär dig dessa färdigheter.

Ett varningens ord

Innan vi går vidare vill jag säga en varning från en frilansares erfarenhet. Efter bara några år som bloggare trodde han att han visste allt. Därför försökte han bli frilansskribent för att tjäna mer pengar. Han var helt glad när han först blev antagen. Problemet var att det tog ett drygt halvår innan han fick svar från en redaktör. Han kom dit och fick betalt för projektet. Men tidningen publicerade den aldrig.

Han väntade ytterligare två år innan han fick ett nytt kontrakt. Till slut insåg han att han inte hade rätt kompetens. Han hade aldrig läst korrektur. Det värsta av allt var att han aldrig hade bett om råd om bloggande. Han började se över sina grunder och lära sig de färdigheter som krävs för att arbeta som frilansskribent.

salja kunskap pa natet

Förändra dina färdigheter

Nu när vi har identifierat kompetenserna är det dags att omvandla dem till något som fungerar för frilansande författare. Copywriting är ganska uppenbart. Om du inte kan skriva bra är det troligt att du inte kommer att locka trafik till en blogg. Dåliga skribenter kan få jobb i tidskrifter och tidningar. De kan skriva böcker. Men dåliga skribenter överlever inte länge som bloggare. Läsarna kan rikta sin uppmärksamhet mot annat.

Goda skrivkunskaper innebär dock inte bara att använda korrekt grammatik. Ett bra skrivande innebär också att:

 • Hur du strukturerar en artikel
 • De tekniker du använder när du berättar en historia
 • En stark koppling till läsarna

Framför allt handlar bra skrivande om en bra berättelse. Välj din favoritförfattare: han eller hon kan inte göra mycket åt en dålig berättelse utan att ändra de verkliga detaljerna. Om du inte kan identifiera en bra berättelse är det troligt att du inte är en bra författare.

Att dra till sig uppmärksamhet är också en ganska självklar sak. Om du vet vilken typ av artiklar dina besökare läser har du en uppfattning om vilken typ av artiklar som kommer att sälja i en tidskrift eller onlinepublikation. Det betyder inte att du ska kopiera dina blogginlägg. Långt därifrån. Men du bör titta på dina mest populära artiklar och ta reda på varför det fungerar. Varför läser människor mer av dessa typer av artiklar än andra?

När du förstår varför vissa artiklar har fungerat bättre än andra kan du börja komma på idéer som fungerar för en större publik. Det är denna typ av artiklar som accepteras i större publikationer.

Att skriva bra rubriker. Varför är detta så viktigt? Skriver inte redaktörer rubriker? I många fall gör de det, men det betyder inte att författaren inte kan skapa en rubrik. Faktum är att förmågan att skapa en catchy rubrik kan vara en av de viktigaste färdigheterna för en frilansskribent – inte för själva rubriken, utan för presentationen.

Om du skriver bra titlar kommer fler redaktörer att uppmärksamma din pitch. Dessa titlar kommer att göra skillnad.

 • Be om råd. När du har fått ett uppdrag måste du leta efter personer att prata med. Folk vill inte läsa dina tankar om ett visst ämne om du inte är en riktig expert. I början av frilansandet är du definitivt inte en sådan. Din uppgift är att samla in information, hitta gemensamma trådar och skapa en berättelse som folk kommer att gilla.

Det kan du göra genom att prata med experter och ta reda på vad de vet och vad de tycker. Vad tänker de på? Vilka erfarenheter och berättelser har de för att illustrera en punkt? Bloggare som har sökt råd har erfarenhet av den här typen av frågor. Detta kommer att utgöra en viktig grund. Självkorrigering är inte nödvändigt i sig när du är frilansare. Du har en redaktör som redigerar ditt arbete. Men särskilt i början måste du få in en fot i dörren. Om du skickar in arbete av god kvalitet ger du ett mycket bättre intryck.

salj din kunskap

Färdigheter som du behöver utveckla

Vi ska inte låtsas att bloggande kommer att ge oss alla de färdigheter som krävs för att lyckas som frilansskribenter. Det finns ett antal färdigheter som du måste lära dig på vägen. Låt oss titta på de viktigaste:

 • Hur man hittar kontakter. Det kan vara särskilt svårt att hitta sakkunniga. Ibland är detta avsiktligt. Du måste lära dig hur du kontaktar dem. Detta kan ske genom en sekundär kontakt eller genom att gräva runt och ta reda på deras e-postadresser. Det finns sätt att göra detta, tro mig.
 • Hur man gör en pitch. Rubriken fångar redaktörens uppmärksamhet. Men du måste fortfarande övertyga honom om att själva artikeln är lönsam.
 • Hur man ställer rätt frågor. Det mesta lär du dig genom erfarenhet, men det är värt att göra lite forskning om hur man genomför en intervju. Ju fler bra svar du får från din källa, desto mer robust blir din artikel. Förstå att när källorna svarar på de bästa frågorna leder de till ännu bättre frågor. Om du inte får svar som öppnar upp nya frågor var frågan inte bra.
 • Hur du får betalt. Ja, du vill tjäna pengar som frilansare, eller hur? När det gäller publikationer måste du vanligtvis fakturera dem. Se till att din faktura ser professionell ut. Håll utkik för att se om du får din betalning. Om inte, följ inte upp.

Är du redo att ta steget?

För det första: Om du inte har kunskaperna, ta inte steget. Ta dig tid, utveckla dina färdigheter och ge dig sedan ut på frilansarbete. Om du är redo kan du leta efter tidskrifter och webbplatser som du skulle vilja skriva för. Lägg märke till alla olika typer av berättelser som de publicerar. Din pitch har större chans om den överensstämmer med de vanliga publicerade berättelserna.

Titta också på redaktörens riktlinjer. Det sista du vill göra är att inte följa förfarandet. Inte bara ditt e-postmeddelande ignoreras, utan även framtida e-postmeddelanden kan ignoreras. Du måste veta vem du planerar att prata med – och prata med dem i förväg om det är möjligt.

Som alla frilansare aldrig kommer att berätta för dig är detta inte ett lätt yrke. Du måste ta dig igenom varje dag. Men om du är redo att börja tjäna pengar på ditt skrivande bör du försöka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *