On-Page SEO: Rankingfaktorer för din blogg

On-page SEO – Process som ingen seriös bloggare bör undvika

Webbplatser som följer de bästa tekniska metoderna gör det enkelt för sökrobotar att hitta, läsa och rangordna deras innehåll. Som ett resultat av detta belönas de med värdefull trafik. Att ha rätt on-page-inställning förbättrar också användarupplevelsen, vilket gör att människor fortsätter att komma tillbaka.

SEO utvecklas hela tiden

Sökmotoroptimering utvecklas dock hela tiden, och det är både smart och nödvändigt att följa förändringarna. Ibland kan en liten justering göra stor skillnad, men vi är så upptagna med att driva våra företag att vi glömmer bort de små detaljerna.

För att hjälpa dig har vi sammanställt en lista (utan särskild ordning) över 25 av de viktigaste aspekterna av optimering på webbplatsen – saker som är aktuella, relevanta och som kan ha en stor inverkan på ditt resultat. Dela gärna med dig, och låt mig veta vad jag har glömt bort.

On-Page SEO: 25 viktiga saker att tänka på

Blogg On page seo

1. Sidans hastighet

Att ha en webbplats med långsam laddning kan drastiskt minska försäljningen och konverteringarna. Dessutom är sidans hastighet en ranking-signal. När du har lärt dig hur du kan minska sidans laddningstid kan du förbättra användarupplevelsen genom att uppnå en laddningstid på 3 sekunder eller mindre.

2. Innehållets längd

Det finns bevis för att längre blogginlägg är bättre för SEO. Flera studier har visat att artiklar med ett ordantal på 1 500 eller mer generellt sett rankas högre på sökmotorernas resultatsidor. De får fler inkommande länkar, delningar och trafik. Kolla in den ultimata checklistan för bloggande för andra kritiska punkter att tänka på.

3. Innehållets färskhet

Varje nytt inlägg är en indexerad sida och möjlighet att hittas. Bortsett från det är ny information sannolikt mer relevant – det är så Google ser det – och det är därför mer sannolikt att den dyker upp i sökningar. Att uppdatera gammalt innehåll ofta kan öka rankningen.

4. Nyckelordstäthet

Inte så viktigt längre, men det spelar fortfarande roll. Att se till att nyckelord används naturligt i innehållet kan hjälpa sidorna att rankas. Om de däremot förekommer rikligt kan de dra till sig straff för ”överoptimering”. Hur som helst lönar det sig att hålla ett öga på tätheten.

5. Interna länkar

Hur inre sidor är länkade påverkar webbplatsens arkitektur, vilket är viktigt i on-page SEO men som ofta förbises. En bra intern länkstruktur hjälper sökmotorerna att kryssa och rangordna dina webbsidor. Den gör det också lättare för användarna att navigera på din webbplats. Du får chans att lyfta fram dina viktigaste sidor och artiklar på ett bra sätt med denna teknik.

6. Utgående länkar

Webbplatser som länkar ut (med optimerade länkar) till andra trovärdiga och relevanta webbplatser uppfattas av Google och användarna som mer värdefulla. Alltför många länkar kan dock tolkas som spammiga. Tänk också på att dofollow-länkar kan ”läcka” PageRank.

seo blogg on page

7. Titeltagg

Taggen <title> är en kritisk faktor i sökmotoroptimering. Det är också det som får människor att klicka sig vidare till din webbplats i SERP. Den idealiska titeln är lockande, innehåller målnyckelordet eller målfrasen och är inte längre än 55 tecken (inklusive mellanslag).

8. Rubrikstorlekar i textmassan

Rubriktaggar (t.ex. H1, H2 och H3 – som helst ska innehålla nyckelord) är viktiga eftersom de talar om för sökmotorerna (och användarna) vad ditt innehåll handlar om. De bryter upp texten för läsbarhet och bildar en hierarki som förmedlar deras betydelse, vilket förbättrar UX och rankning.

9. Alt Image Tag

Alt-attributet (<img alt=”text”>) ger en alternativ beskrivning för en bild. Detta är användbart om den inte visas korrekt eller om en besökare är synskadad. Alt-taggar påverkar också SEO positivt och kan locka trafik genom bildbaserad sökning.

10. Optimering av bilder

Andra värdefulla överväganden när det gäller bilder och on-page SEO är filstorlek, filnamn och bildtexter. Stora filer fördröjer laddningstiderna. Ett filnamn som innehåller ditt målnyckelord kan hjälpa dig att rankas. Bildtexten fångar uppmärksamheten och sänker avvisningsfrekvensen.

11. Metabeskrivningar

Metabeskrivningar sammanfattar sidans innehåll för sökmotorer och surfare. De visas som förhandsgranskningsutdrag på resultatsidorna. Även om den här informationen kanske inte hjälper dig att rankas direkt, kan den påverka klickfrekvensen och trafiken avsevärt.

12. URL-struktur

Är permalänkarna på din webbplats korta, beskrivande och med bindestreck? Inkluderar de dina pengatekniska nyckelord? Har de en vettig kategoristruktur? Detta är viktiga frågor att ställa om du menar allvar med att rangordna dina webbsidor.

13. XML-sajtkarta

I en XML-sajtkarta listas sidorna på en webbplats. Genom att skapa och skicka in en sådan säkerställs att sökmotorerna känner till och indexerar varje sida. Utan en sådan kan en ny (eller omdesignad) webbplats vara online i månader innan dess innehåll hittas. HTML-sitemaps är också användbara.

14. Robots.txt-filen

Vi använder en robots.txt-fil när vi inte vill att specifika sidor på en webbplats ska indexeras, vilket kan vara fördelaktigt. Att be sökmotorerna att ”förbjuda” utan att veta om det (som när du slutar betala din SEO och han redigerar den förbannade filen) kan dock göra din webbplats osynlig.

SEO Onpage blogg

15. Duplicerat innehåll

Duplicerat innehåll skadar rankningen och trafiken. Lyckligtvis finns det flera sätt att lösa detta on-page SEO-problem. Förutom att använda robots.txt kan du ställa in din föredragna domän, använda en 301/302-omdirigering, använda taggarna rel=”canonical” eller rel=”nofollow” med mera.

16. Trasiga länkar/404-fel

Brutna länkar (länkar som pekar på interna sidor som inte finns) och 404-fel talar om för sökmotorerna att din webbplats är försummad, särskilt om det finns många av dem. Detta kan påverka din ranking. Det är också en bra idé att hålla utkik efter externa trasiga länkar.

17. Mobiloptimering

Är din webbplats optimerad för smartphones och handhållna enheter? Om den inte är det kan du förlora mycket trafik och försäljning. Google verkar gynna responsiv webbdesign, och det är möjligt att responsiva webbplatser får en fördel i mobilsökningar.

18. Multimedia/Rich Media

Olika former av innehåll (bilder, video, ljud osv.) kan öka användarnas engagemang och kan antyda för sökmotorerna att du har en webbplats av hög kvalitet. Dessa typer av medier kan dock göra en webbplats långsammare, så de bör optimeras och hållas till ett minimum.

19. Läsnivå

Google tittar på sidornas läsnivå, vilket är anledningen till att man kan filtrera sökresultaten efter Grundläggande, Mellanliggande eller Avancerad. Det är inte klart hur denna information används, men eftersom de värdesätter expertis kan sidor som faller under intermediär/avancerad få specialbehandling.

20. Analyser/Webmaster Tools

Google Analytics och Google (och Bing) Webmaster Tools kan ge värdefulla insikter om SEO på sidan och trafik. Vissa säger till och med att bara genom att implementera dessa program kan man påverka indexering och rankning eftersom de ger tillgång till mer data.

21. Upptid

Välj din webbhotellsleverantör klokt och snåla absolut inte; hastighet och tillgänglighet är avgörande – av flera skäl. Företaget som är värd för din webbplats kan skada din sökplacering, försäljning och ditt rykte. Serverproblem och driftstopp är b-a-d.

On-Page SEO blogg

22. Viktiga sidor

Sökmotorer föredrar webbplatser som är och verkar pålitliga. Det gör användarna också. Att ha en kontaktsida med en hel del relevant information (särskilt om ens Whois-information stämmer överens?) kan bidra till att skapa trovärdighet. Din webbplats bör också ha en sida om integritet.

23. Länkar för affilierade företag

Affiliate-länkar är bra, men att ha massor av dem kan väcka röda flaggor. Det kan göra att du riskerar att bli betraktad som en ”tunn” eller ”ren” affiliate-webbplats, och i så fall kan du förlora mycket mark på resultatsidorna. Här är vad Google har att säga om saken.

24. Domänens upphörande

Det är väl logiskt att legitima domäner betalas för flera år i förväg? Det är också vad Google tycker. Domänens utgångsdatum är sannolikt en låg rankningssignal. Det kan dock påverka trafiken, så det bör beaktas.

25. W3C-validering

Dålig kodning och HTML-fel signalerar att du har en webbplats av låg kvalitet, och om du misslyckas med att validera sidor enligt W3C-standarder kan det påverka trafiken. Trots vad du kanske har hört om detta kontroversiella ämne är W3C-validering fortfarande en bästa praxis för SEO på sidan.

Okej, så där har du det. Vilka av dessa punkter på sidan skulle du säga är viktigast? Har jag missat något? Låt mig veta det i kommentarerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *