Obegränsad bandbredd: Hur fungerar bandbredd?

Myten om obegränsad bandbredd

Vi förklarar hur obegränsad bandbredd inte finns. Bandbredd i enklaste form avser summan av data som transporteras över ett nätverk i en viss tidpunkt. För många webbhotellsleverantörer kan detta mätas per månad. Webbhotell betalar ett visst belopp per månad eller år för en viss mängd tilldelad bandbredd från en grossist, ett så kallat datacenter. Sedan säljs bandbredden vidare till webbhotell som i sin tur säljer webbhotellpaket vidare till konsumenter.

Men vad exakt är bandbredd?

I webbhotell terminologi, ”bandbredd” används för att beskriva den mängd data som överförs till eller från webbplatsen eller server inom en viss tid. Bandbredd kallas även ”trafik.” Har du mycket bandbredd kan du således erhålla mycket trafik till din webbplats utan att det tynger ner och tröttar ut din sajt, så den upplevs seg och långsam.

Hur mycket bandbredd behöver du?

Det är inte lätt att räkna ut det exakta kravet på din bandbredd men det beror mycket på vilken typ av webbplats.

obegransad bandbredd

Exempel: Om du har 1 GB av bandbredd och din webbsida är 50 KB i storlek, din sida kan ses runt 20000 gånger. Men om alla webbplatsbesökare visade 4 sidor vardera i en månad, då skulle det innebära 5000 unika besökare på din webbplats varje månad. Men om din webbplats har massor av bilder och sedan 1 GB av bandbredd så kommer webbplatsen att behöva betydligt mer bandbredd.

Vanliga besökare till webbsidor kanske inte förbrukar så mycket bandbredd men om du erbjuder nerladdningar så som video eller ljud kommer bandbredden att ätas upp på nolltid.

Exempel: Om din webbplats erbjuder Pdf filer på 1 MB och du har 1 GB bandbredd då kommer du kunna erbjuda tusen nedladdningar.

Om du har en halvtimme video på ca 200 MB och 1 GB av bandbredd kan du bara erbjuda fem nedladdningar.

Vad detta innebär är bandbredds kravet bygger på:

– Storleken på din webbplats
– Antalet besökare till en webbplats på en månad
– Antalet nedladdningar under en månad

Bandbredd är helt beroende av vad din webbplats handlar om.

Historien om obegränsad bandbredd

Där finns ett flertal webbhotell som erbjuder ”obegränsad bandbredd.” Det låter bra och en nykomling skulle säkert vara glad vid utsikterna då det inte finns några begränsningar för hur mycket bandbredd som de kan använda.

Har du någonsin undrat hur dessa webbhotell kan erbjuda obegränsad bandbredd för en regelbunden månads avgift? Varför är bara några webbhotell som erbjuder obegränsad? Varför inte alla andra? Varför har inte de stora aktörerna obegränsat? Det är uppenbarligen inte eftersom de inte vet …

Ett Marketing trick

Tro inte på vad de säger, läs mellan raderna och du kommer att se vad de egentligen menar. Hur kan man erbjuda obegränsad bandbredd när bandbredd, server minne, hårddisk och hårdvara är begränsat?

Det finns flera anledningar till varför webbhotell erbjuder obegränsad bandbredd:

  • Webbhotell företag förstår att de flesta webbplatser bara förbrukar en mycket liten mängd diskutrymme och bandbredd. Därmed kan de faktiskt erbjuda obegränsad bandbredd för att få dit dig.
  • Även om du har en enormt högtrafikerad webbplats så kan webbhotell införa en form av begränsning av filtyper som du kan ha på deras serverar. Många av de filer dem inte tillåter är video och ljudfiler då de är de mest nedladdade och kravet på bandbredd är mycket högre än vanliga html filer. När du inte har rätt att göra detta kommer du naturligtvis inte behöver någon större bandbredd.
  • Vissa webbhotell säger tydligt i sina villkor att en webbplats kan njuta av obegränsad bandbredd så länge man inte använder mer än en viss mängd diskutrymme. När du använder mer så kommer du antingen få betala för det eller så kommer de att stoppa dina nerladdningar.

Gå inte på myten om obegränsad bandbredd

Men inte alla webbhotell som gör reklam för obegränsad bandbredd är bedragare. Några av dem erbjuder bra tjänster precis som alla andra. De gör detta för att locka folk på grund av den enorma konkurrens som råder. Men det finns många bedrägerier även med vanliga webbhotell som bara vill samla in pengar för att sedan bara försvinna. Så det hjälper att hitta välrekommenderade webbhotell genom tillförlitliga källor.