Nybörjartips SEO: Tips för WordPress och nybörjarbloggare

Effektiva SEO-tips för WordPress bloggare

WordPress har utvecklats till en av de mest använda plattformarna för bloggande. Det finns flera anledningar till WordPress framgång, varav den största är det lättanvända gränssnittet som bloggaren får tillgång till. Du behöver inte vara en perfekt webbdesigner eller utvecklare för att ha en egen anpassad webbplats. Allt du behöver göra är att installera WordPress på din domän i ditt webbhotell. Oftast med One-click-installer.

WordPress står för hela 52% av alla sajter

Vem som helst med minimala kunskaper om webbplatser kan nu äga sin egen webbplats genom att använda WordPress. Enligt rapporterna använder mer än 60 miljoner bloggare världen över för närvarande WordPress. Om du är en av dem, eller om du vill ansluta dig till deras team, presenterar vi dig några enkla knep för att se till att din webbplats är bäst lämpad enligt SEO-standarderna på marknaden.

seo nyborjarbloggare

Effektiva och enkla SEO-tips

Här nedan får du några enkla och effektiva tips för din sökmotoroptimering av din nya WordPressblogg. Det är inga svåra tops alls utan du kan med lite vana enkelt implementera dessa på din nya blogg och börja ta högre positioner på Google.se eller andra sökmotoroer.

Val av WordPress-tema

Det finns miljontals teman att välja mellan när det gäller att anpassa din blogg. Hundratals webbplatser erbjuder för närvarande teman som kan vara betalda eller till och med gratis. När du väljer det perfekta temat för din webbplats måste du se till att temat förutom att vara iögonfallande också passar in i din webbplats nisch.

Ett tema för en resesajt på en blogg med tekniknisch är något som aldrig kan uppskattas med SEO-metoder. Temat är det första som en användare först och främst lägger märke till när han eller hon kommer till din webbplats, och det är endast temat som ska kunna leverera bloggnischen inom några sekunder av interaktion.

Innehåll: Vi kallar det Gud, inte kung längre

Innehållet är själen i varje webbplats, och det kallas perfekt för ”Gud” när det gäller SEO-metoder. Ett bra och informativt innehåll ser förutom att se till att användaren är nöjd också till att sökmotorbotar får den mat som de hugger efter. Du måste publicera innehåll som är detaljerat, som går rakt på sak enligt din rubrik och som dessutom är unikt. Att kopiera innehåll från andra webbplatser skulle inte bara leda till negativ påverkan på sökmotoroptimeringen, utan det betraktas också som cyberbrott.

Optimera dina bilder

När du lägger till bilder i ett inlägg ska du se till att du inte glömmer att lägga till bildtext, bildbeskrivning och till och med alt-text till bilden (visas om bilden inte kan öppnas på grund av problem i webbläsaren eller internetanslutning). Snyggt märkta bilder bidrar också till att förbättra den organiska trafiken genom att de visas under avsnittet ”Bilder” i sökresultaten.

Nyborjartips SEO

Använd ett SEO-plugin

Om du använder ordentliga SEO-plugins kan du spara dina ansträngningar på kodningssidan. Om din webbplats inte innehåller något SEO-plugin måste du skriva in alla metanyckelord och metabeskrivningar manuellt i sidkoden. De två bästa SEO-plugins som vi rekommenderar till våra läsare är:

  • All in One SEO-plugin
  • Yoast-plugin

Båda dessa plugins finns gratis och är lätta att använda för alla vanliga bloggare.

Optimera sidans adresser

Använd sidadresser som innehåller nyckelord från inläggets titel och information som finns på sidan. Använd inte slumpmässiga sidadresser. Det rekommenderas också att använda bindestreck (-) i stället för understrykningar (_) i adresserna. Tex: petterhedman.se/seo-tips är en bra url för att använda när du skall synas för tex SEO tips på Google.se. Nu är den termen svår att ta position på, men du förstår vad jag menar.

Intern och extern länkning

Inläggen kan länkas samman med varandra med lämpliga nyckelord. Bättre sammanlänkade sidor vinner alltid när det gäller sökmotorrankning. Förutom interna länkar kan du också utbyta länkar med andra bloggar som delar samma nisch som din. En grundläggande punkt att notera här är att överdriven länkning inom webbplatsen eller från externa spamkällor skulle göra mer skada än nytta för din blogg.

Använda korrekta rubriktaggar

Du kan använda flera rubriktaggar från <h1> till <h6> för att underlätta förståelsen av ämnet. Att göra nyckelorden feta eller markerade kan också vara till hjälp vid några tillfällen. I denna textmassan här i artikeln använder jag H2 flera gånger i texten till exempel.

seo for nyborjare

Använd innehållets nyckelord i rubriken för inlägget

De nyckelord som du riktar in dig på i inlägget måste förutom att finnas i inläggets innehåll även finnas med i rubriken på inlägget. WordPress ger bloggarna möjlighet att använda inläggstiteln även i sidadressen, och därmed integreras nyckelorden i inläggstiteln i sidadressen. Detta visar sig vara ganska fördelaktigt ur SEO-synpunkt.

Lägg till plugins för sociala medier

Du kan också välja att lägga till plugins för sociala medier till din blogg, vilket gör att användaren kan dela artikeln på någon social plattform om de gillar den. När du aktiverar ikoner för sociala medier får du inte glömma att inkludera Twitter, Facebook, Tumblr, Pinterest, LinkedIn, Foursquare, Reddit osv. Ju fler plattformar för delning, desto bättre är det för ditt inlägg.

Använd XML-sitemap

Du kan använda Google XML Sitemaps-verktyget för att generera en sitemap för din webbplats och sedan lägga till den på din webbplats. Att lägga till sitemap är en bra taktik ur SEO-perspektiv. Du måste se till att sitemapn finns på rätt väg så att den lätt kan nås av sökmotorernas robotar.

WordPress och SEO

Att optimera WordPress ur ett SEO-perspektiv är ingen svår uppgift. Om du ser till att webbplatsen måste vara bra ur användarens synvinkel, kommer den automatiskt att tilltala sökmotorbotarna också. Användning av flash rekommenderas inte i WordPress, eftersom det inte bara är långsamt utan också neutralt enligt de senaste SEO-praktikerna.

Akta dig för svarta SEO-taktiker som fyllning av nyckelord, cloaking etc. eftersom de säkert skulle skada din webbplats när de väl uppmärksammas. Generera inlägg som är värda att läsas och var periodisk i ditt skrivande. Följ ett schema och ge färskt och informativt innehåll i varje inlägg.

Följ bloggens nisch, och följarna skulle fortsätta att växa gradvis för varje dag som går. Riktlinjerna som jag presenterade ovan i artikeln är lätta att använda även för en nybörjarbloggare. Om du följer dem ord för ord skulle du förbättra inlägg efter inlägg och den organiska trafiken skulle fortsätta att öka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *