Nätverka för att lyckas med ditt bloggande

Nätverk och bloggande hör ihop

Som bloggare måste du förstå denna sanning – du kan inte göra allting själv. Det spelar ingen roll om du är en solopreneur eller ett företag med en handfull anställda – du behöver fortfarande fler händer i onlinevärlden för att få ut ditt arbete till rätt ögon.

Nätverk är det enda sättet, och ett utmärkt sätt att få hjälp.

Så hur kommer du igång med nätverkande?

Allt börjar med att hitta rätt personer att nätverka med. Du behöver alla typer av kontakter – men det betyder inte att du alltid ska vara på Skype eller chatta på Facebook. Du måste också göra ett riktigt arbete med ditt företag som inte är nätverkande.

Och kom ihåg att alla andra personer som du vill ha kontakt med också kommer att vara ganska upptagna med sina egna företag. Så du kanske vill vara på den säkra sidan. Du bör inte vara irriterande. Du ska inte bete dig som en stalker. Men du bör sträcka ut din hand. Du bör identifiera den fina gränsen.

bloggemenskap

Var hittar man rätt personer att ta kontakt med?

På sociala medier. Detta har varit min främsta plats för att hitta människor att ta kontakt med. Eftersom jag stöter på många andra blogginlägg av andra som delas av min krets blir jag exponerad för mycket innehåll. Och om jag hittar något intressant, något som jag gillar och något som känns igen hos mig, hoppar jag genast vidare för att kolla in det innehållet.

Och om jag råkar se något som jag gillar går jag vidare till nästa steg för att hitta den person (som skrivit det aktuella innehållet) och ta kontakt med honom/henne.

På sina egna bloggar

Som jag just sa, när jag går vidare för att kolla in intressant och användbart innehåll hamnar jag oftast på bloggen för den som skapat innehållet.

Jag brukar kolla in några andra delar av innehållet, ta en titt på bloggdesignen, deras uppmaning till handling – om jag gillar personen trycker jag antingen på kontaktknappen eller gör saker som förklaras i nästa avsnitt (Hur man tar kontakt med andra).

På andra bloggar inom din nisch

När du har en lista över bloggar som du följer (som jag gör på Feedly) kan det hända att du läser intressanta gästinlägg från andra bloggare.

När jag gillar ett gästinlägg brukar jag kolla in gästförfattarens blogg för att kontrollera om jag gillar eller vad jag ser!

Och om jag gillar det jag ser ser jag alltid till att jag kopplar ihop mig med dem på något sätt.

Hur kan du ta kontakt med andra?

Nu när jag har listat sätt på vilka du kan hitta rätt personer att ta kontakt med är det dags att dela med mig av hur jag tar kontakt med dessa personer. Här är de enkla sätten att göra det på.

gemenskap bloggande

Genom att gästblogga

Gästbloggning är ett utmärkt sätt att nå ut och få kontakt – inte bara med bloggägaren utan även med deras publik! Det är typ riktigt häftigt.

Nu måste du komma ihåg att det inte bara handlar om att skapa en kontakt eller tjäna en länk – med gästbloggande bör du gå långt utöver allt detta och leverera värde.

Men jag ser gästbloggning som ett bra sätt att skapa många kontakter med ett enda innehåll.

Eftersom jag talar om att skapa kontakter går jag inte in på detaljerna om hur man gör gästbloggning på rätt sätt – det är ett ämne för en annan dag.

Genom att lämna kommentarer

Om du inte vill gå på djupet och skicka in ett gästinlägg, men vill säga ett snabbt ”Hej” och få kontakt med bloggaren (och även hans/hennes community) är bloggkommentarer ett fantastiskt sätt att göra det.

Naturligtvis bör du lägga ner tid och ansträngning på både gästbloggande och bloggkommentarer. Det handlar om att skapa äkta kontakter. Så du måste ta det på riktigt stort allvar.

Återigen, jag tänker inte gå in på detaljerna om hur man gör bloggkommentarer på rätt sätt – det är ett ämne för en annan dag!

Att nå ut och knyta kontakter i bloggemenskaper

Det här är mitt andra favoritsätt att få kontakt med influencers och bloggkollegor – genom att hitta deras innehåll och sträcka ut handen i bloggemenskaper. När du har hittat en handfull gemenskaper är det dags att engagera sig och skapa kontakter. Jag rekommenderar starkt att du håller antalet gemenskaper där du umgås till högst tre.

Om du går över gränsen kan det sluta med att du blir mycket distraherad och distraherad och hamnar på sidospår – vilket är onödigt.

Och om det slutar med att du använder mycket tid på att hitta rätt personer och få kontakt med dem, blir det inte längre roligt att nätverka.

natverkande med blogg

Nätverkande: Några punkter att notera innan jag avslutar

Som du kan se har jag inte delat med mig av en lista med 100 sätt på vilka du kan nå ut till andra bloggare och influencers och nätverka med dem. Det betyder inte att det inte finns 100 sätt att göra det på. Det finns säkert fler sätt att göra det på. Men jag föredrar att hålla det enkelt. Vilket är anledningen till att jag tycker om att nätverka än idag.

  • Jag har gjort det under en väldigt lång tid och det har inte slutat med att jag hatar det. Jag har inte känt att det är ”arbete”.
  • Jag har aldrig blivit utbränd. Och det är det som är nyckeln.
  • Du bör njuta av att göra detta – eftersom du har att göra med människor, om du gör det för sakens skull, eller för att få fördelar, kan det sluta med att du förstör hela grejen!

Sammanfattning

Det är därför jag tenderar att hålla saker och ting enkla, i mindre antal och hanterbara. Och närma dig aldrig människor bara för din egen vinnings skull. Det är inte bara dåligt utan kommer att förstöra hela din insats.

Fördelarna du kan dra av nätverkande är verkligen otaliga – men ditt syfte med nätverkande bör inte vara fokuserat på fördelarna. När du verkligen är vän med någon kommer de att hjälpa dig på alla sätt och vis. Men om de känner av dina själviska motiv bakom ditt nätverksarbete kommer du inte att få några riktiga vänner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *