Konstruktiv och Negativ Feedback – Johan Häggmark

Att skapa innehåll och dela det på internet är som att spela ett spel där man aldrig riktigt vet vilka kort man kommer att dra. I mitt senaste blogginlägg i AI-gruppen ChatGPT Sverige, som behandlade det digitala arbetet i Falu kommun, fick jag en mängd olika reaktioner.

Konstruktiv vs Negativ Kritik på Internet

Det är fascinerande hur samma inlägg kan väcka så olika känslor och reaktioner. Låt oss dyka djupare in i två specifika kommentarer som representerar ytterligheterna av feedbackspektret.

Rickard Forsman: En Modell för Konstruktiv Kritik

Rickard Forsman är den typ av läsare som alla skapare drömmer om. Hans kommentar var både respektfull och konstruktiv, vilket är som en frisk fläkt i en tid då internet ofta domineras av snabb kritik och negativa utspel. Rickard inledde med att erkänna värdet av mitt arbete och följde upp med specifika och välgrundade synpunkter:

 1. Resursskolan: Han berömde initiativet men pekade på genomförandeproblem, vilket är en insikt som kan hjälpa till att förbättra projektet.
 2. Digitalt arbete: Rickard uppskattade framstegen men betonade vikten av att inkludera alla samhällsgrupper, särskilt de med funktionsnedsättningar och äldre.

Johan Haggmark Boras

Rickards kommentar visar att han inte bara läst mitt inlägg utan också reflekterat över det. Han bidrog med konkreta förbättringsförslag och visade en genuin vilja att främja diskussionen och utvecklingen av AI-arbetet i Falu kommun. Sådan feedback är ovärderlig – det är bränslet som driver oss att bli bättre och utvecklas.

Johan Häggmark: En Exempel på Icke-konstruktiv Kritik

Sedan har vi Johan Häggmark, vars kommentar var lika konstruktiv som en tegelsten genom ett fönster. Hans reaktion var negativ, spydig och helt utan inslag av konstruktivitet:

 • Han beskrev mitt inlägg som ”mest anus” – en färgstark men tyvärr innehållslös beskrivning.
 • Han föreslog att jag skulle använda AI för att sammanfatta texten, vilket kunde tolkas som en nedvärdering av mitt arbete.

Johans kommentar är ett exempel på hur man inte bör ge feedback. Den saknar både insikt och konstruktivitet, och den bidrar inte till någon meningsfull diskussion. Sådana kommentarer kan avskräcka och sänka motivationen hos skapare, vilket i längden skadar den gemensamma kunskapsdelningen och utvecklingen.

Hur Johan Häggmark Kan Förbättra Sin Attityd

För att hjälpa personer som Johan att bli bättre digitala medborgare, här är några tips och råd som kan förbättra hans attityd och minska spridningen av dålig stämning på internet:

 1. Charmkurs: Det kan vara en bra idé att Johan överväger att gå en kurs i sociala färdigheter eller charm. Det finns många online-kurser som fokuserar på att förbättra kommunikationsförmåga och empati, vilket kan vara till stor hjälp.
 2. Empati och Respekt: Innan man postar en kommentar, är det bra att tänka efter hur den kan uppfattas av mottagaren. Att vara empatisk och visa respekt, även när man är kritisk, kan göra stor skillnad.
 3. Konstruktiv Feedback: Fokusera på att ge konstruktiv kritik som kan hjälpa skaparen att förbättra sitt arbete. Om du inte har något konstruktivt att säga, kanske det är bäst att inte säga något alls.

Vad Vi Tycker om Johans Kommentar

Nu, låt oss ta en sida ur Ricky Gervais bok och lägga till lite ironi och satir. Johans kommentar är som att gå in på en femstjärnig restaurang och klaga på att maten är för god. Det är som att säga till Leonardo da Vinci att Mona Lisa skulle vara bättre som en stickman.

Om Johan hade tagit sig tid att faktiskt läsa och förstå inlägget, kanske han skulle ha insett att det finns mer i AI än att bara generera sammanfattningar. Men vem behöver förståelse när man kan sprida dålig stämning, eller hur?

Värdet av Konstruktiv Kritik

Konstruktiv kritik är ovärderlig för personlig och professionell utveckling. Kommentarer som Rickards ger insikter och perspektiv som kan hjälpa oss att se vårt arbete ur nya vinklar och förbättra det ytterligare. Det är dessa typer av kommentarer som bidrar till en positiv och utvecklande diskussion och som hjälper oss att växa och utvecklas.

I slutändan är målet med att dela innehåll att skapa en dialog och engagera människor i en meningsfull diskussion. Genom att fokusera på och lära av den konstruktiva feedbacken kan vi fortsätta att utvecklas och förbättra vårt arbete, även i mötet med negativ kritik.

Och till Johan Häggmark – kanske är det dags att överväga en charmkurs? Vi andra fortsätter att bygga och dela vår kunskap, för AI-revolutionen stannar inte för någon.

15 Sätt att Främja Positiv och Konstruktiv Diskussionskultur Online

För att upprätthålla en engagerande och givande dialog i digitala forum krävs en viss nivå av förståelse och respekt. Här är 15 punkter som hjälper oss att skapa en mer uppmuntrande och produktiv miljö, fri från distraktioner som kan dra ner diskussionens kvalitet:

 • Fokusera på det positiva: Börja med att erkänna det som är bra innan du ger kritik.
 • Ge konstruktiv feedback: Erbjud specifika och användbara förslag.
 • Var respektfull: Bemöt andra med samma respekt som du själv vill bli bemött med.
 • Undvik personangrepp: Håll kritiken saklig och undvik att attackera individen.
 • Håll en professionell ton: Använd ett språk som är respektfullt och professionellt.
 • Ta ansvar för dina ord: Tänk på hur dina kommentarer påverkar andra.
 • Var tydlig och konkret: Ge specifika exempel och var tydlig i din kommunikation.
 • Lyssna och lär: Var öppen för att lära av andras perspektiv.
 • Uppmuntra till förbättring: Ge feedback som motiverar till utveckling.
 • Håll dig till ämnet: Fokusera på sakfrågan och undvik irrelevanta sidospår.
 • Var empatisk: Försök att förstå andras synpunkter och känslor.
 • Ge beröm där det är förtjänat: Uppskatta och lyft fram det positiva arbetet.
 • Var en förebild: Sätt standarden för hur en konstruktiv diskussion ska föras.
 • Undvik sarkasm och spydigheter: Det bidrar sällan till en konstruktiv dialog.
 • Bygg upp, riv inte ner: Sträva efter att bidra positivt till diskussionen och att bygga en gemenskap där alla kan växa.

Johan Haggmark

Byggande av En Konstruktiv och Positiv Digital Gemenskap

I en digital tidsålder där varje kommentar kan spridas med blixtens hastighet, är det vår kollektiva ansvar att forma en diskussionskultur som är både konstruktiv och respektfull. Genom att följa de 15 punkterna ovan kan vi skapa en miljö där idéer frodas, innovationer delas, och där varje medlem känner sig värdefull och uppskattad.

Vi står inför en AI-revolution som har potential att förändra våra liv på sätt vi knappt kan föreställa oss. För att verkligen dra nytta av denna transformation behöver vi fler engagerade och kunniga individer som Rickard Forsman, som med sin konstruktiva feedback driver oss framåt.

Låt oss också lära oss att filtrera bort de destruktiva rösterna, som en viss namnlös kommentator, som inte bidrar till diskussionen utan istället drar ner nivån med onödiga spydigheter.

Konstruktiv kommentarer är det som gäller

I slutändan är det upp till oss alla att forma framtidens digitala landskap. Vi kan välja att vara kritiska, men låt oss alltid vara konstruktiva. Vi kan välja att vara engagerade, men låt oss alltid vara respektfulla. Och framför allt, låt oss sträva efter att bygga upp varandra, snarare än att riva ner.

För i en värld där varje ord räknas, är det de positiva och välgrundade rösterna som kommer att leda vägen till en bättre och mer inkluderande framtid.

Så låt oss omfamna denna utmaning med öppna sinnen och öppna hjärtan. För när vi stöttar och inspirerar varandra, kan vi tillsammans åstadkomma det som enskilda individer aldrig kan. Det är dags att höja standarden för digital diskussion och se till att vi alla kan växa och blomstra i AI-revolutionens spännande nya värld.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *