Internlänkning: Vad är det och hur fungerar internlänkar?

Vad är internlänkar och hur fungerar det med internlänkning?

Internlänkar är när man länkar mellan bloggposter inne på sin egen blogg/sida eller webbplats. En internlänk är en länk mellan olika blogginlägg inne på din egen blogg. Från ett inlägg till ett annat. Detta ger relevans, kraft mellan dina bloggposter, ger besökaren ett naturligt val att läsa vidare och Google får enklare att se vad som är relevant och kan crawla din blogg lättare.

Detta är en internlänk till min artikel om du vill starta egen blogg enkelt

Varför internlänka?

Det finns flera bra skäl till varför du skall använda dig av internlänkning. Ser man ur ett SEO perspektiv, så är det för att du skall fördela kraften mellan dina bloggposter samt knyta ihop relaterat innehåll till varandra. Detta ger såklart då relevans och kraft för dina bloggposter att synas i sökresultatet hos Google.

Det ger relevans och du slussar din besökare naturligt mellan dina bloggposter, som handlar om närliggande ämnen. Har du ett ämne om cyklar, så är det ju naturligt att du länkar till mellan dessa artiklar, dels så besökaren hittar alla din information samt att Google ser att detta är ett viktigt ämne som du vill synas för samt fördelar kraft inom. (Detta är enkelt förklarat, såklart).

internlankning

Underlätta både för Besökaren och Google

Tanken är alltså att dina besökare lättare och snabbare ska hitta ditt innehåll, som handlar om samma sak som de redan läser på din sajt. Du vill kanske att de ska fortsätta att läsa inne på din sajt och du har mera innehåll, som passar det som de just nu läser.

Google spindlar ju din blogg/sajt och internlänkar gör att de kan crawla sig vidare till nästa artikel och att de då hittar ditt innehåll samt att de kan naturligt ta sig vidare inne på din sajt. Internlänkar gör detta enklare och det går snabbare för Googles spindlar att hitta runt på din blogg.

Internlänkning ger kraft och boost

När du ger en artikel extra uppmärksamhet och kraft inne på din sajt genom att internlänka till den, så ger du en specifik artikel mera kraft än vad den skulle haft utan internlänken. Jag har arbetat med internlänkar alla år och detta har gett mig kraft till vissa artiklar på de sajter jag arbetat med.

Det ger verkligen en boost och i många nischer behövs det nästan inte byggas några externa länkar in mot din sajt från utomstående domäner/bloggar utan det räcker nästa med att du internlänkar för att ge den där extra boosten i sökresultatet hos Google. Viktigt att du fördelar kraften inne på din sajt genom att länka samman dina bloggposter eller artiklar.

Manuellt eller med hjälp av plugins

Du kan skapa dina internlänkar manuellt genom att länka mellan dina bloggposter på ”gammalt” vis. Detta gör att du helt styr dina interna länkar på ett naturligt sätt. Det tar lite tid, men är det bästa sättet att ha all kontroll över din länkning inne på sajten.

Du kan även använda dig av olika plugins till din WordPress blogg och på detta sätt internlänka mellan dina bloggposter eller artiklar på din sajt. Jag själv använder mig av en blandning av dessa två sätt. Jag har även ett tema som ger förslag på relaterade poster nedan mina bloggposter, så det blir ett naturligt sätt att gå vidare inne på sajten den vägen också. Testa dig fram till vad som passar dig bäst.

Det ska vara naturligt och det ska lyfta fram de bloggposter, som är nära varandra och ge kraft till de olika blogginlägg som du vill ska lyftas fram lite extra. Du ska öka användarvänligheten och synligheten samtidigt. Det är vinsten med internlänkning.

internlankar

Vilka fallgropar finns?

Det finns ett par fallgropar när det kommer till internlänkning:

  • Internlänkningen ska vara logisk
  • Du ska hjälpa besökaren att hitta relaterat innehåll till den artikeln de just läser
  • Det ska vara naturligt och ge Google fri passage att hitta runt på din sajt samt visa vilket innehåll som du vill lyfta fram
  • Det skall finnas rimlighet i internlänkningen
  • Läsaren kan hoppa vidare för snabbt till nästa artikel när d e läser och ser en länk till nästa artikel
  • Måste lägga lite tanke bakom dina internlänkar

Kort sammanfattat:

  • Bättre synlighet hos Google
  • Bättre användarvänlighet
  • Google hittar ditt innehåll enklare och kan indexera fler sidor i sitt index
  • Google kan inte hantera hur många internlänkar som helst
  • Dina besökare går vidare i artikeln utan att ha läst klart
  • Relevansen missas och det blir konstiga internlänkar
  • Man kanske flyttar eller tar bort en sida och då faller internlänkningen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *