Definiera din nisch: Hitta din bloggnisch i 5 steg

Finn din nisch på Internet med ditt bloggande och kunskap

Har du nyligen börjat blogga? Eller har du kanske bloggat ett tag? Om svaret är ja har du förmodligen redan hört talas om ordet ”nisch”. För vissa bloggare är detta ord med fem bokstäver en huvudvärk i deras bloggande. Det finns två typer av bloggande:

Livsstilsbloggen och Nischbloggen

 • Livsstilbloggaren skriver om nästan allting. Deras publik finns där för att läsarna gillar bloggarens personlighet. Läsarna kommer och går, och möjligheterna att tjäna pengar kan vara svårare.
 • En nischad bloggare skriver om ett specifikt område. De har en publik eftersom bloggaren löser ett problem. Läsekretsen är stabil och läsarna blir ofta kunder.

Det är inget fel på någon av de två bloggstilarna, båda är ganska populära. Men om ditt mål är att tjäna pengar på att blogga är det bättre att välja en nischad blogg. Det blir oftast enklare att få annonser, samarbeten, affiliate kampanjer och andra inkomstmöjligheter till en hungrig publik vad gäller nischade bloggar.

nischblogg

Här är de 5 stegen för att definiera din nisch

1. Upptäck din passion

”Passion är kung! Förvandling kan bara börja om du andas den passionen” – M.A Tohami

Tänk en stund på det som ger dig energi. Något som när du satsar kropp och själ på det tänder en eld och sporrar dig till handling. Detta är passion. När man brinner för något är det inte svårt att prata om det. Du vill dela den med alla runt omkring dig. Den kommer och går inte, den stannar kvar på lång sikt.

Här är frågorna som du bör ställa dig själv:

 • Vad väcker mitt intresse?
 • Vad gillar jag att prata om?
 • Vilka är mina favoritdiskussionsämnen?
 • Vad fångar min uppmärksamhet?

Det är viktigt att du brinner för din nisch. Din passion kommer att visa sig i ditt skrivande, i dina dagliga ansträngningar och din äkthet kommer att lysa igenom i allt du gör som rör ditt bloggande.

2. Identifiera dina färdigheter

Färdigheter är en ackumulering av dina talanger, egenskaper och kunskaper. När de alla kommer samman bildar de din kompetens.

Även om utbildningserfarenhet spelar en viktig roll för att identifiera dina färdigheter, får du inte glömma att ta hänsyn till dina livserfarenheter. Några av världens bästa kockar har aldrig fått någon formell utbildning.

Frågor att ställa sig själv:

 • Vad är jag bra på?
 • Vilka ämnen är jag bra på?
 • Vad ber mina vänner/familj om råd om?

När du skriver om vad du vet har du redan en kunskapsbas att utgå ifrån. Du kommer att känna dig mer bekväm med det du är bekant med än om du måste lära dig en helt ny uppsättning färdigheter.

hitta din nisch

3. Identifiera din målgrupp

Att identifiera vilken typ av människor du skriver för är en viktig aspekt när du definierar din nisch. Utan en målgrupp kan det vara lätt att hamna på ett sidospår.

Föreställ dig personen du skriver till. Fråga dig själv:

 • Vad brinner de för?
 • Hur gammal är den här personen?
 • Vilka är deras behov?

När du har en målgrupp har du läsare som du förstår. Du vet vem du skriver för. Och din publik kommer att veta vad de vill ha av dig.

4. Lös ett problem

Människor förlitar sig ofta på Internet för att lösa ett problem. Det kan vara något så enkelt som ”idéer till middag”. Eller mer komplicerat som ”Hur får jag trafik med hjälp av Pinterest?”.

Nischade bloggar hjälper till att lösa problem. Från matbloggar till föräldrabloggar – alla erbjuder lösningar på livets problem.

När du väljer din nisch bör du fråga dig själv:

 • Hur kan jag hjälpa till?
 • Är detta ett vanligt problem?
 • Har jag lösningen?
 • Kan jag tjäna pengar på det?

Genom att ge användbar information till dina läsare får du trovärdighet inom din nisch. Detta kommer i sin tur att ge sociala bevis och eventuellt öppna dörrarna för affiliatemarknadsföring på din blogg.

nischad blogg

5. Sätt upp dina mål

Att sätta upp mål för din blogg hjälper dig att hålla dig fokuserad och öka produktiviteten. Du måste kunna sätta upp mål som är möjliga att uppnå. Mål som hjälper dig att komma längre i ditt bloggande.

När du sätter upp mål frågar du dig själv:

 • Vad vill jag uppnå?
 • Var kommer min blogg att vara om 3 månader, 6 månader, 1 år?

Var så specifik som möjligt. Det är en bra idé att se över dina mål varje månad för att se till att du fortfarande arbetar med uppgiften.

Gå igenom dina mål och se var du har lyckats. Notera vad som fungerar för dig och varför du tror att det fungerar. Anteckna också vad som inte fungerar för dig.

Fördelarna med nischat bloggande

Fördelarna med nischat bloggande sträcker sig långt bortom processen att slutligen välja en nisch. Att blogga inom ett område som du brinner för hjälper dig att hålla dig på rätt spår och ger dig en lojal läsekrets och ett självförtroende som kommer att växa allt eftersom.

Nischade bloggar ger dig goda möjligheter att tjäna pengar på din blogg. Bygg upp en trovärdighet för dig själv, vilket förmodligen kan göra din blogg till ett företag.

Många hittar hit via Google.se

 • Kan själv nisch
 • Kan självnisch
 • Vad är en nisch

Sammanfattningsvis – Definiera din nisch

Att definiera sin nisch kan vara den svåraste uppgiften för en bloggare. Det är dock den viktigaste. Upptäck din passion, definiera dina exakta färdigheter, identifiera din målgrupp, lös ett problem, sätt upp dina mål och skörda frukterna.

Har du redan definierat din nisch? Om så är fallet, vilken process har fungerat för dig? Märkte du några förändringar efter att du definierat din nisch?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *