Blogga: Hur ofta ska du skriva på din blogg?

Hur ofta skall man posta ett nytt inlägg på sin blogg?

Det är såklart olika beroende på vilken nisch du arbetar inom och även hur din egen dag ser ut, vad du själv gör annars och hur mycket du vill nå ut till dina besökare samt flera andra saker och faktorer spelar roll. I början skrev spammare ofta på sina bloggar – ibland var 15:e minut. Och ett tag kan det ha fungerat – tills det missbrukades för ofta och både besökare och Google, såg att innehållet inte höll måttet.

Blogga som ett proffs: Bli ett bloggproffs

Så hur ofta skall du posta ny bloggpost?

En ledtråd? Få människor kan posta så ofta, dag ut och dag in. Dessutom lämnade innehållet i inläggen något att önska – ett inlägg var 15:e minut som lät som en reklamfilm var inte alls i närheten av bloggandan. Som ni kan föreställa er fångades många av dessa bloggar upp, och det är sällan man ser en blogg som postar så ofta i sökmotorerna nuförtiden. Nuförtiden är bättre kvalitet i en jämn ström lite mera sällan en bättre fart på bloggandet.

Hur ofta blogga

Frågan är dock giltig även nu

Men idag är frågan fortfarande giltig av olika skäl. I stället för att försöka lura sökmotorerna kan vi fundera på om besökarna kan bli överbelastade av för många inlägg; å andra sidan, om vi skriver för sällan kommer sökmotorerna inte att ge oss den uppmärksamhet som vi så uppenbart förtjänar. Inte heller besökaren får sitt sug efter nytt material tillgodosett.

Sökmotorn gillar relevans och kvalitet

Detta beror på att sökmotorerna går efter relevans – nyckeln till bloggens styrka. En sökmotor som Google måste hitta en balans mellan att hålla sig uppdaterad och den vill helst hitta nya kvalitativa blogginlägg på din sajt. Frekvent, men alltid helst kvalitet.

Balansen innebär alltså att en webbplats som sällan uppdateras (som en ”vanlig” webbplats) besöks mindre ofta av Googles spindlar. En webbplats som uppdateras ofta (som en blogg som ändras ofta) blir besökt oftare – sökmotorns försök att vara standard för ”vad som finns där ute” i praktiken!

Så hur ofta ska man skriva?

När du börjar, försök att posta ofta för att få uppmärksamhet – efter en månad eller så kan du sakta ner. Du kan såklart hålla på att posta blogginlägg i ett högt tempo under en längre tid, men vill du få upp farten och uppmärksamheten för din blogg, så skall du helst mata ut mycket kvalitativt innehåll den första perioden, så att både besökarna och Google vet om att här här borta på den här sajten händer det alltid saker.

Kvalitet är A och O

Naturligtvis finns det andra faktorer att se upp för – innehållet måste vara bra. Om du upptäcker att du skriver undermåligt efter den första veckan är ett dagligt inlägg INTE något för dig. Hellre en blogg du är stolt över än att hålla sig till en dödsmarsch av dagliga inlägg och att bloggen lider på grund av det.

Kvalitet samt fart

Jag rekommenderar att du alltid skall leverera kvalitet på Internet. Ingen mår bra av dåligt och undermåligt material. Varke du som besökare eller sökmotorerna. Skapa något du själv skulle ha nytta av att läsa. Min egen bloggutmaning är ju ett exempel på att verkligen få upp farten på de sajter som jag skall skapa innehåll på. Jag skall sakta ner tempot efter den första månaden och redigera samt förbättra de bloggposter jsg skapat, så de kan få ett långt liv ute på webben.

Likaså, skriver du för sökmotorer eller för människor?

Om dina artiklar är avsedda för människor, inse att de sannolikt inte läser dagligen. Men om innehållet är bra kommer du att få dagliga folk (folk läser ju trots allt tidningen och tittar på nyheterna dagligen). Nyckeln är att skriva kvalitet, men inte göra det nödvändigt att läsa varje dag (undvik artiklar i stil med ”fortsättning i morgon”). Se till att dina besökare återkommer till din sajt på flera gånger och kan konsumera ditt innehåll när det passar dem bäst.

Kvalitet framför kvantitet

I slutändan kommer det alltid att handla om kvalitet, inte kvantitet. Försök att få din blogg till en nivå som du är stolt över genom att skriva de artiklar som du vill läsa. Och om möjligt, skriv ofta. När allt kommer omkring kommer fler inlägg att göra dig uppmärksammad; bättre inlägg kommer att ge dig en publik. Men fler OCH bättre inlägg ger dig båda!