Affiliatemarknadsföring: Ultimata listan för- och nackdelar

För- och nackdelar med affiliatemarknadsföring

Mer än 15 000 annonsörer förlitar sig på affiliate marketing för en del av sina intäkter i dag. Enligt en nyligen genomförd studie av Forrester Consulting håller affiliate marketing på att växa fram som ett viktigt verktyg för att engagera konsumenter med övertygande produkter. Detta sker på grund av användarnas ökade förväntningar på övertygande och relevant innehåll.

Hela 84 % av utgivarna vänder sig till affiliatemarknadsföring för att få nya möjligheter att driva intäkter till sina webbplatser och även differentierat innehåll.

Utgifterna för affiliatemarknadsföring enbart i USA uppgick till 4,8 miljarder dollar 2016 – vilket var dubbelt så mycket som Belize-ekonomin – och affiliatemarknadsföring har förutspåtts nå mer än 8 miljarder dollar år 2022.

Källa

Dessa fakta bekräftar att affiliatemarknadsföring är vid god hälsa och utvecklas kontinuerligt. Men vad handlar det egentligen om?

Vad är affiliatemarknadsföring och hur fungerar det?

Affiliate-marknadsföring är per definition en prestationsbaserad verksamhet där intäkterna genereras av oberoende marknadsförare, så kallade affiliates, som tjänar en fast provision som betalas ut endast när försäljning sker, ledtrådar bekräftas eller någon kvalificerad åtgärd vidtas. Denna idé bygger på intäktsdelning.

affiliate nackdelar

Att bli affilierad

Som affiliate-marknadsförare blir du en oberoende marknadsförare av en utvald produkt eller produktserie från en utvald nisch, på uppdrag av säljarna. Att vara affiliatemarknadsförare innebär att du har absolut frihet att bygga upp din närvaro på nätet. Du bestämmer självständigt när eller var ditt arbete ska utföras, hur du når dina kunder och optimerar hela marknadsföringsprocessen. Låter det bra? Det gör det säkert.

Affiliatemarknadsföring är tydligen den enklaste affärsmodellen online för att börja tjäna passiva inkomster online. Det är en bransch med låg kostnad och hög vinst. Å andra sidan kan det också råka vara en tuff sådan. Alla utmaningar ligger på dig och resultatet beror på din beslutsamhet, ditt tillvägagångssätt och den affiliate-strategi du väljer att följa.

På det hela taget handlar hela spelet om att tjäna en tillfredsställande andel av försäljningen. Precis som allt annat under solen innebär affiliatemarknadsföring både fördelar och nackdelar.
Om du undrar hur du ska börja med affiliatemarknadsföring, utforska möjligheter och utmaningar, så gör denna verksamhet det möjligt för dig att få en smidig start.

Lista över för- och nackdelar med affiliatemarknadsföring.

Fördelar med affiliate-marknadsföring

1. Miljardföretag

Som jag redan har nämnt i inledningen av det här inlägget är affiliate marketing en miljarddollarindustri som på sistone blomstrar ganska bra, och detta verkar vara den främsta fördelen med det. Det är ett stort incitament för att få din andel, eller hur?

2. Billig affärsidé

Den definitiva fördelen med affiliate-marknadsföring är att det är en ganska lätt bransch att gå med i, nämligen eftersom det inte finns några hinder för inträde. Det är bara en fråga om ditt beslut. Allt du behöver göra är att skapa en webbplats för affiliatemarknadsföring (men du kan också bli affiliatemarknadsförare utan en webbplats), välja en övertygande nisch och slutligen en viss produkt eller vissa produkter (varor) som är relevanta för dig att marknadsföra. Sedan är det bara att anmäla sig till ett utvalt program för affiliatemarknadsföring och du är redo att börja.

3. Ingen expertis behövs (eftersom övning ger färdighet)

Du behöver inte vara en marknadsföringsexpert direkt för att bli affiliate. Det fina med affiliatemarknadsföring är att du kan lära dig under tiden och testa olika organiska eller betalda kampanjer. Dessutom finns det många olika sätt att driva och hantera program för affiliate-marknadsföring. Utnyttja all din erfarenhet av marknadsföring som du har fått tidigare och försök att identifiera vad som fungerar bäst och ger mest vinst. Optimera sedan och upprepa de framgångsrika mönstren för att få resultat.

affiliatemarknadsforing nackdelar

4. Låga investeringskostnader

I början är driftskostnaderna för affiliateverksamheten nästan obefintliga, jämfört med andra branscher. Du arbetar online så att du kan göra det hemifrån tillräckligt bra och då har du bara de grundläggande kostnaderna för el och ISP-abonnemang att täcka. Eventuellt finns det ytterligare kostnader för att inrätta en domän, en webbhotelloperatör och även vissa mindre kostnader för att utforma layout osv. – Förutsatt att du bestämmer dig för att upprätta din webbplats för affiliate marketing.

Med tiden kan du tänka dig att hyra ett skrivbord på ett co-working space, men detta är trots allt ditt beslut och beror på om du kommer att sakna kontorsmiljön eller inte. Allt som allt är du frilansare, så det finns inga kostnader för att anställa personal, kundtjänst eller lagerkostnader inblandade.

5. Sekundär inkomstkälla

Att starta som affiliate marknadsförare kräver inte att du lämnar ditt nuvarande jobb. Du kan göra det som ett sidoprojekt och se vad du kan pressa ut av det under de få första månaderna.

6. Bekvämlighet och flexibilitet

Rent praktiskt kan du kontinuerligt skapa flera kampanjer på olika affiliate-webbplatser och landningssidor för att marknadsföra dina affiliatelänkar så att du kan överge de som presterar dåligt och optimera de som är framgångsrika.

Dessutom behöver du inte heller hålla dig till ett enda program för affiliatemarknadsföring. Välj några olika produkter från en vald nisch (eller du kan även testa olika nischer om du inte är säker på vilken) och marknadsför dem dagligen.

Du kan till exempel gå med i vårt partnerprogram för affiliatepartners och börja marknadsföra detta superenkla och användbara verktyg i dina kampanjer, och sedan berika din portfölj med MailChimp, plus lägga till några andra verktyg för marknadsföring online ovanpå det, som Mention, förutsatt att de erbjuder ett program för affiliatemarknadsföring.

Även om varje verktyg tillhör samma affärsnisch, tjänar de till att hantera olika marknadsföringsaktiviteter online, så de kompletterar varandra. På så sätt lägger du till vackert diversifierade programvaruprodukter till din portfölj, och en kan överträffa en annan.

Om en produkt visar sig vara svår att sälja kan den andra vara mycket enklare, mer lönsam och fungera som en solid backup. Och ingen säger åt dig att stanna på ett sjunkande skepp; om ett enskilt program inte fungerar för dig är det bara att släppa det.

Ett sådant tillvägagångssätt minskar riskerna för misslyckande och maximerar möjligheten att tjäna en gynnsam inkomst. Var försiktig och lägg inte alla ägg i samma korg, så att du håller din marknadsföringsportfölj diversifierad.

7. Kundservice ligger inte i ditt intresse

Att behålla kunder och hantera kundservicerelaterade frågor blir ibland problematiskt. Som tur är behöver du som affiliate inte bry dig om det. Allt du bryr dig om är din provision, så närhelst du får en fråga efter försäljningen skickar du bara vidare sådana förfrågningar till handlarnas kundtjänst och tvättar dina händer rena från hela saken.

Om du bryr dig om att skapa användargenererat innehåll under dina recensioner – vilket kan öka din SEO avsevärt – bör du naturligtvis svara utförligt (och snabbt) på produktrelaterade frågor som dyker upp under dina inlägg.

Bortsett från detta är kundtjänst din sak, och ingen kommer att tvinga dig att göra det eller förvänta sig det av dig.

affiliate fordelar

8. Oberoende

Flexibiliteten i att göra din arbetsmiljö på egen hand och enligt din vilja är också ett starkt incitament.

Oavsett om det är på Bahamas eller i en pittoresk italiensk by – du bestämmer var ditt kontor ligger. Du kan arbeta överallt så länge du har, självklart, en internetuppkoppling. Talar det här konceptet till din fantasi?

Dessutom är byråkratin begränsad. Som frilansare behöver du inte följa några företagsregler enligt månads- eller veckorapporter eller hantera andra personer från ett team som också kan bli problematiskt att hantera ibland.

Här behöver du inte oroa dig för företagsrelationer eftersom det bara är du och du själv som fastställer alla regler, beslutar om rätt klädkod (så att det till och med kan vara i pyjamas) och andra småsaker och vanor som annars kan vara distraherande på ett högljutt och trångt kontor.

9. Marknadsföringspaket till ditt förfogande

Vanligtvis tillhandahålls allt marknadsföringsmaterial av leverantörer, så du behöver ofta inte producera några banderoller eller något reklammaterial. Du är helt klar.

10. Passiv inkomst – tjäna pengar medan du sover

Den andra starka pro-funktionen med att bli affiliate-marknadsförare är den allmänna idén om att få en passiv inkomst. Ja, det stämmer, detta är ett motto som Neil Patel i stor utsträckning förespråkar: ”Make $$$$ while you ZZZ” (tjäna $$$ medan du ZZZ). Möjligheten att få en passiv inkomst innebär att tjäna pengar medan du sover.

Skulle det inte vara fantastiskt att vakna upp på morgonen, öppna din bärbara dator och bara upptäcka ytterligare inkomster på ditt konto? Frukterna av ditt hårda arbete.

Det är tillgängligt för dig att vakna upp på morgonen så här när du väl får en djupare förståelse för vad affiliate marketing handlar om.

11. Endast himlen är gränsen

Det finns många sätt att marknadsföra dina affiliateprogram. Du kan inrätta en affiliate-blogg och skriva regelbundet om en viss nisch, komma med affiliate-e-post eller skapa PPC-kampanjer. Du kan till och med använda sociala medier och plattformar som Quora för att marknadsföra dina affiliateprodukter.

Dessutom kan du kombinera alla dina organiska och betalda marknadsföringsaktiviteter i en kanalöverskridande kampanj om detta passar dig bäst.

nackdel affiliate

12. Eget företag – enskild firma

Som affiliatepartner arbetar du vanligtvis som frilansare och måste etablera din affärsverksamhet. Det bästa är kostnaderna, till exempel för bärbara datorer och mobiltelefoner, som du kan göra skatteavdrag för.

13. Flexibelt arbetsschema

Ett hemföretag innebär att du gör din ram och ditt dagliga arbetsschema. Så om något oväntat dyker upp, som t.ex. din väns födelsedag eller familjens ärenden, kan du alltid ta dig tid för det.

Dessutom bestämmer du själv när du går på semester och hur många lediga dagar du tar ut.

14. Prestationsbaserad inkomst

Detta kan uppfattas antingen som en fördel eller en nackdel. Affiliate-marknadsföring kommer att verifiera om du är bra på marknadsföring online och på vilka kampanjer specifikt. Är du en mästare på att göra recensioner på nätet? Är du mer framgångsrik på att skriva artiklar eller spela in videor för YouTube? Eller kanske betalda kampanjer som ger dig mer intäkter?

Detta kommer att testas med tiden. Framgång kommer till dem som arbetar hårt och är uthålliga.

Uthållighet är här den viktigaste faktorn – eftersom det tar tid att samla ihop tillräckligt med trafik för att tjäna pengar på det. När du väl börjar med affiliatemarknadsföring bör du ge dig själv ungefär sex månader eller upp till ett år för att se om det fungerar för dig och ger tillfredsställande provisioner.

Nackdelar med affiliatemarknadsföring

1. Du har ingen kontroll över program för affiliate-marknadsföring

Logiskt sett äger du inte affiliatemarknadsföring programmen, så du måste bara använda befintliga program.

På så sätt är du helt beroende av din handlares regler och respekterar deras villkor. Ett program som kan se tilltalande ut ibland kan senare bli allt mindre konkurrenskraftigt, men du kommer inte att kunna justera villkoren själv, allt du kan göra är att kommunicera behovet av ytterligare justeringar när det gäller rabatter på de givna produkterna osv.

Och sedan vänta på att handlaren ska genomföra ändringar.

2. Du kontrollerar inte din konkurrens

Konkurrensen varierar beroende på bransch. Eftersom det finns starka fördelar med att gå med i affiliateverksamhet, såsom låga investeringskostnader, höga vinstmöjligheter och ingen expertis som behövs, är det många som försöker sig på affiliatemarknadsföring. Praktiskt taget vem som helst kan gå med och bli framgångsrik.

Mycket begåvade affiliatemarknadsförare från samma nisch utgör en hård konkurrens, vilket är en uppenbar fara för din prestation och en betydande nackdel.

Detta bör dock inte skrämma dig. Kom ihåg att de obligatoriska faktorerna för framgång är hårt arbete och uthållighet.

fordel affiliate

3. Du kan inte etablera din kundbas

Sanningen är att när en hänvisning väl har gjorts kommer en återkommande kund aldrig att köpa från dig igen.

Naturligtvis kommer han att göra det direkt till affiliate-leverantören för att upprepa köpet. Så är det med affiliateverksamhetens natur. Du åtar dig att driva nya leads om och om igen. Såvida du inte engagerar dig i marknadsföring av affiliateprogram som ger återkommande provision.

4. Ingen garanti för intäkter

Pay-per-performance kan vara en enorm möjlighet såväl som en betydande risk. ingen lovar att det kommer att vara lätt att arbeta som affiliate-marknadsförare och att du kommer att tjäna de förväntade intäkterna direkt. Det är en utmaning som du måste anta och lägga alla dina ansträngningar på att maximera möjligheten, men på det hela taget är det svårt att förutsäga hur mycket pengar du kommer att tjäna på det i slutändan.

5. Frilansjobb är inte för alla

Det krävs en särskild personlighet för att känna sig bekväm med en sådan arbetsstil. Under vissa omständigheter kan det leda till att man känner sig blå som ensamhet eller stagnation. Men det finns sätt att minimera och övervinna ett sådant mentalt tillstånd. Stäng bara inte av dig själv från människor i ditt hem.

Hitta din arbetsplats någonstans utanför och gå dit varje dag.

Jag slår vad om att det finns massor av kaféer som är utformade speciellt för distansarbete i din stad, så det är bara att se sig omkring och upptäcka ett som passar dig bäst.

På senare tid har coworking utrymmen blivit alltmer populära. Tänk på den här idén: du kan hyra ett skrivbord på ett utrymme som inrättats just för människor som du – för andra frilansare. Och om du är en social fjäril kommer du att skapa nya kontakter ganska snabbt.

affiliatemarknadsforing fordel

6. Kvantitetsstrategi

Affiliate-marknadsföring förknippas ibland med spammiga marknadsföringskampanjer, och det finns en viss sanning i det. Vissa kortsiktiga affiliate marknadsförare producerar spammigt och vilseledande innehåll överallt och förväntar sig snabba och små vinster.

Akta dig, när du väl kliver in i svarthattade affiliatemarknadsföring metoder och falsk reklam är dina dagar räknade. Genom att ge dig in på denna skumma väg kommer du så småningom att förlora din trovärdighet, och ännu värre, du sätter din handlares rykte på spel.

Dessutom leder spammiga affiliate-kampanjer till att samarbetet bryts från säljarens sida och då är du färdig och kan inte förvänta dig någon provision alls. Det är bättre att fokusera på den långsiktiga affiliate-strategin och investera i kvalitet istället för kvantitet – detta kommer att ge dig hållbara och återkommande intäkter.

Var laglig och agera lagligt, det är det enda sättet att få det förtroende som gör att du kan samarbeta med de bästa leverantörerna.

7. Det är möjligt att kapa affilierade länkar

Även om detta inte kommer ofta och de allra flesta affiliate marknadsförare inte gör det, finns det fall där man kapar affiliatelänkar så att bedragaren får någons provision.

 Sedan är det knappast möjligt att få tillbaka den. Så du kan bara hoppas att en sådan affiliate bluff inte kommer att rikta sig mot dig.

Slutsats

Det ser ut som om vi är klara med Fördelar och nackdelar med affiliate marketing för tillfället. Jag hoppas att du efter att ha läst min artikel har fått en bättre och djupare förståelse för den här verksamhetens karaktär och att du kommer att kunna utvärdera den här affärsmodellen bättre för att avgöra om det är jobbet för dig.

Märkbart är att det finns fler fördelar än nackdelar. Så om du är redo att börja tjäna pengar med affiliatemarknadsföring, rekommenderar jag dig starkt att gå med i LiveChat Affiliate Partner Program som är ett av de bästa affiliateprogrammen som finns.

Denna artikel är inspirerad av: https://partners.livechat.com/blog/affiliate-marketing-pros-and-cons/

Jag har försökt att diskutera detta ämne objektivt och grundligt, men om du ser att jag har missat något om det eller om du inte håller med om någon av dessa punkter som nämns ovan, är du välkommen att ta kontakt med mig i kommentarerna! Hoppas att du får en bra start på Affiliatemarknadsföring!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *